FinansNyhet

ECB sänker räntan till minus 0,5 procent

Publicerad

UPPDATERAD Nordea spår ytterligare penningpolitiska lättnader i december efter att ECB på torsdagen sänkt räntan till minus 0,5 procent och meddelat köp av obligationer för 20 miljarder euro i månaden.

Johan Såthe

olof swahnberg

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi meddelande efter ECB:s penningpolitiska möte på torsdagen att räntan sänks till minus 0,5 procent.

ECB ska dessutom köpa obligationer för 20 miljarder euro i månaden. Enligt Draghi ska köpen börja i november och pågå ”så länge det behövs”.

Stimulanserna anses behövas för att driva upp inflationen som ligger långt under ECB:s mål på ”under men nära 2 procent”.

Annons

Nordea räkna med ytterligare lättnader senare i år: 

“Vi har en mer negativ syn på ekonomin jämfört med ECB och förväntar oss att Lagarde sänker inlåningsräntan med ytterligare 10 punkter vid hennes första möte i december och utökar programmet för tillgångsköp till 40 miljarder euro i månaden från början av 2020”, skriver Nordeas ekonomer i en kommentar. 

Andrew Wilson, som är räntechef på Goldman Sachs, säger till Realtid att införandet av ett “two-tier” system för bankreserver som omfattas av negativ inlåningsränta kan tillåta utrymme för  ytterligare räntesänkningar om inflationen och framför allt inflationsförväntningarna förblir låga. 

Annons

 

 

 

Annons
Annons