ECB öppnar upp för framtida räntesänkning

UPPDATERAD Den europeiska centralbanken, ECB, lämnade på torsdagen som väntat styrräntan oförändrad men öppnar för lägre räntor. 

Uppdaterad 2019-07-25
Publicerad 2019-07-25

– De sänder en ganska tydlig signal om att de är redo att lätta på penningpolitiken mer, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.

Holmgren säger att marknaden tar fasta på kommentaren om att ECB ska undersöka hur man kan lindra negativa effekter av minusräntor för bankerna, vilket talar för ytterligare räntesänkning. Marknaden tar även fasta på att ECB ska se över vilka tillgångar och för hur mycket centralbanken kan köpa om det skulle bli aktuellt. 

– De här formuleringarna har använts tidigare när ECB har varit nära att lätta på penningpolitiken, säger Holmgren. 

Räntemarknaden prisar in en “väldigt hög” sannolikhet för att ECB ska sänka räntan med 10 punkter vid sitt möte i september, enligt Holmgren. 

Europeiska marknadsräntorna har överlag sjunkit med några räntepunkter efter beskedet, främst för längre marknadsräntor. 

Innebörd för Riksbanken?

– Det gör det svårare för Riksbanken att höja räntan. Sedan uppstår frågor om de ska följa efter ECB och utöka QE-programmet eller möjligtvis sänka räntan. Vi tror att Riksbanken inte behöver följa ECB lika tätt som de gjort tidigare, situationen är lite annorlunda i Sverige. 

– Kronan är fortfarande svag och inflationen är i Sverige åtminstone nu lite högre men marknaden börjar prisa in en viss sannolikhet för att även svenska räntor ska sänkas.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, tror att Riksbanken kommer att få överge sin plan om åtstramningar. 

– Riksbanken har hittills varit envis med sin “tightening bias” men jag tror att man kommer att tvingas  kasta in handduken i takt med räntesänkningar från Fed och med mjukt snack och stimulanser från ECB, säger Kinnwall till Realtid. 

ECB förväntar sig att styrräntorna kommer att vara oförändrade vid nuvarande eller lägre nivåer åtminstone till och med det första halvåret 2020, skriver centralbanken i sitt  pressmeddelande.

Det har funnits förväntningar på räntemarknaden om framtida penningpolitiska lättnader för ECB. 

– De öppnar upp för det scenariot som vi sett framför oss, att vi kommer att få se expansiva åtgärder från ECB under hösten och redan till nästa möte i september, säger Jesper Petersen, valutaanalytiker vid Danske Markets, till Realtid. 

 

Platsannonser

Logga in