ECB:s huvudkontor i Frankfurt.
Bank

ECB: Banker ska avsätta mer kapital för dåliga lån

Den Europeiska centralbanken ECB planerar att från början av 2018 begära att banker i euroområdet ska avsätta mer kapital för nya dåliga lån.

Uppdaterad 2017-10-04
Publicerad 2017-10-04

Dåliga lån tynger balansräkningarna och hämmar utlåningen, vilket är ett problem för ECB som vill att ökad kredittillväxt ska stimulera ekonomin.

Från den 1 januari nästa år ska bankerna få högst två år på sig att avsätta pengar för att till 100 procent täcka nya dåliga lån som inte är säkerställda, och sju år på sig att täcka även säkerställda lån, rapporterar Reuters.

ECB meddelar att det från den bankövervakande avdelningen under slutet av första kvartalet 2018 även kan komma andra åtgärder för att hantera den nuvarande stocken av dåliga lån, inklusive lämpliga övergångslösningar.

Bankerna i euroområdet sitter för närvarande på dåliga lån till ett värde på närmare 1 000 miljarder euro.

Problemen är särskilt stora i Italien, Grekland, Spanien och Cypern. Det saknas en effektiv marknad för att hantera dessa lån, vilket innebär att försäljningar skulle leda till stora förluster och tvinga bankerna att ta in nytt kapital, något som skulle tynga lågt värderade banker ytterligare.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in