Ilija Batljan. Foto: SBB
Fastigheter

EBM lägger ned förundersökning mot Batljan

Utredningen mot SBB:s vd Ilija Batljan om misstänkt insiderbrott läggs ned.

Uppdaterad 2020-05-20
Publicerad 2020-05-20

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har informerats att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan avskrivits från utredning om insiderbrott och att förundersökningen är nedlagd. Det skriver SBB i ett pressmeddelande.

Ilija Batljan har under förundersökningen avvisat alla anklagelser och samarbetat fullt ut med utredningen. SBB som bolag har inte varit föremål för utredning.

– Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB – och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat. Vårt fokus är som alltid att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör som på ett hållbart sätt levererar aktieägarvärde, god lönsamhet och starka resultat, säger Ilija Batljan, verkställande direktör och grundare för SBB i en skriftlig kommentar.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

Att förundersökningen läggs ned betyder att åklagaren har avslutat handläggningen avärendet. Om det senare kommer fram nya uppgifter i ärendet, kan förundersökningen komma att tas upp igen.

– Att förundersökningen är nedlagd är ett glädjande besked. Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter skapa långsiktiga och hållbara värden, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

Det var den 5 maj som fastighetsentreprenören Ilija Batljan blev anhållen för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Dagen efter blev han frisläppt.

Samtliga sex misstänkta är nu avförda.

 

Platsannonser

Logga in