Annons

Annons

EBM i stort Contender-tillslag

Misstankar om svindleri, bokförings- samt skattebrott. "Kan bekräfta att flertalet är anhållna".

Ekobrottsmyndigheten genomförde på tisdagen en samordnad razzia mot flertalet personer i Stockholmsområdet som alla har koppling till de så kallade Contender-obligationerna.

– Det är flera personer som är anhållna för grova bokföringsbrott och grova skattebrott samt en person som anhållits för grovt svindleri, säger Katinka Wall, presschef på Ekobrottsmyndigheten till Realtid.se.

Några närmare detaljer till EBM inte lämna i nuläget, inklusive exakt hur många som anhållits.

Annons

Annons

– Det här är en del av den omfattande utredning som pågår kring Contender-obligationerna. Det är vad som går att säga idag.

Obligationsserien Contender High Yield 1-4 gavs ut under åren 2010-2012. Flera hundra miljoner kronor investerades, merparten av svenskar, som fick löften om god avkastning i form av ränta samt säkerheter i Lars Guldstrands GKL Growth Capital.

Pengarna investerades bland annat i gruvtillgångar som senare låg till grund för bolag som Amarant Mining och Alluvia Mining. Sfären blev under 2012 också största ägare i de publika svenska bolagen IGE Resources och Mineral Invest.

Under 2012 och 2013 blev kapitalbristen i sfären akut med följande att räntebetalningar och senare återbetalningar av lånen fick skjutas på framtiden. Förutom Contender-obligationerna har sfären även tagit in finansiering genom andra former av värdepapper och fonder, alla med koppling till samma gruvverksamhet.

Exakt vad som återstår av sfären i dagsläget, förutom skulderna, är oklart. Fredrik Rodger, företrädare för Contender Management Ltd och agent för obligationsinnehavarna, meddelade vid en telefonkonferens med investerare så sent som i förra veckan att en nystart är på gång i närtid genom att ett svenskt aktiebolag ska ta över fordringarna och tillgångarna med avsikt att inleda en avbetalningsprocess.

Mer information kommer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons