Finans

East Capital: "Sentimentet för aktier är fortsatt positivt"

I sin senaste veckoanalys kommenterar East Capital den oroliga utvecklingen på världsmarknaderna.

Uppdaterad 2020-05-06
Publicerad 2020-05-05

Att den exponentiella spridningen av coronaviruset på flera ställen i världen verkar ebba av och att flera länder i centrala och sydöstra Europa stegvis börjar öppna upp sina ekonomier igen, driver en opportunistisk framtidstro för “bolag med hög kvalitet, starka marknadspositioner och balansräkningar”, skriver East Capital i sin senaste veckoanalys.

Samtidigt varnar bolaget för risken att länder som lättar för tidigt på rådande restriktioner kan komma att drabbas av en andra våg av infektioner.

“Börserna verkar drivas av sekventiella förbättringar, och mindre av fundamentala förändringar i de underliggande bolagens verksamheter eller resultat [...] Sentimentet för aktier är fortsatt positivt, trots flödet av negativa makronyheter”, skriver East Capital.

Sett till Europa varnar kapitalförvaltaren för den osäkerhet som just nu råder i zonen. Att ECB:s chef Christine Lagarde flaggar för att eurozonens BNP förväntas sjunka med 5 till 12 procent ser East Capital som symptomatiskt för det rådande osäkra läget.

“Många bolag runtom i världen har slutat att rapportera prognoser för resten av året, vilket kan ge investerarna känslan av att de trevar i mörkret. Att hålla en nära kontakt med bolagsledningarna i vår portfölj och att vara ute på fältet är ännu viktigare för oss i dessa tider”, skriver East Capital i utsikten.

East Capital tycker vidare att den globala obligationsmarknaden varit “förvånansvärt dynamisk”:

“Med ett rekord på 300 miljarder dollar i emissioner i USA under april och rekordhöga emissioner av statspapper på tillväxtmarknaderna på 50 miljarder dollar. Bolags och staters skuldsättning kommer sannolikt komma upp på investerarnas agenda igen när coronakrisen väl är över”.

Platsannonser