Finans Nyhet

East Capital öppnar ny fond

Publicerad

<pufftextlänk>East Capital etablerar sig i Frankrike samtidigt som de lanserar en ny fond med fokus på banksektorn i Ryssland och OSS-länderna.</pufftextlänk> Fondens målsättning är att dra in närmare 3,3 miljarder svenska kronor i tillgängligt investeringskapital. ”Vi ser en enorm potential i Ryssland” säger Kestutis Sasnauskas, chef för Private Equity Östeuropa och partner på East Capital till Realtid.se.

– Forna Sovjet och hela området omkring har utvecklats otroligt positivt de senaste åren. Banksektorn har vuxit cirka 30 procent och vi ser att tillväxten bara fortsätter att accelerera. Ändå är denna sektor otroligt underutvecklad. I dag är hela den ryska banksektorn lika stor som SE Banken i Sverige, fortsätter Kestutis Sasnauskas.

East Capital ser inga större politiska risker med att gå in och göra investeringar i Ryssland.

– Generellt har den politiska utvecklingen blivit mycket stabilare och spelreglerna är mycket tydligare än tidigare. Detta möjliggör för en snabbare utveckling i hela deras näringsliv, anser Kertutis Sasnauskas.

Annons

Genom fonden kommer East Capital göra investeringar i mellan 15 och 25 olika banker.

– Fonden är inte igång ännu, men vi kommer att göra vissa förvärv i förväg. Hittills har vi förvärvat Bank of Georgia, som är Georgiens näst största bank. Vi har även ett antal andra banker på gång. Den 16 december öppnas fonden för investeringar, säger Kestutis Sasnauskas.

Fonden kommer att sikta på att köpa upp andelar i bankerna så att de får ett ägarskap som ligger på mellan 10 och 33 procent.

Annons

– Vi kommer att främst att arbeta via styrelser för att förbättra deras verksamhet, kvalitet och processer. Vi kommer även att tillföra bankerna ny teknologi och ledningskompetens, uppger Kestutis Sasnauskas.

Fonden kommer att rikta sig mot stora och små institutioner samt förmögna privatpersoner.

– Minimibeloppet för små investerare är 50.000 euro och för stora institutioner 5 miljoner euro. Investeringsperioden är på sju år, men kan förlängas med tre år. Vi kommer sedan att avveckla fonden och sälja ut innehaven till andra stora banker i Ryssland eller i Västeuropa, säger Kerstutis Sasnauskas.

Annons

I fondens styrelse sitter bland annat Bengt Dennis, Sveriges förre riksbankchef.

– Han är styrelseledamot och sitter med i vår investeringskommitté. Bengt kommer att vara aktiv genom att delta i diskussioner och fatta beslut om framtida investeringar, säger Kerstutis Sasnauskas.

Placeringsrådgivare för fonden kommer att vara Öhman Fondkommission.

East Capital har haft väldigt framgångsrika år sedan de grundades 1997. I dag förvaltar bolaget aktivt 17 miljarder kronor och har kunder över hela världen, i så väl Europa och USA som i Asien och Mellanöstern. De finns etablerade i Norden, Holland och sedan igår även i Frankrike, där deras fonder nu lanseras aktivt.

– Vi ser otroliga möjligheter i Frankrike. Det är världens andra största fondmarknad och har en väldigt stark tradition att investera i fonder. Vi ser även att Frankrike är ett väldigt bra geografiskt komplement för oss som har en stark position i Norden; vi kan täcka även för Italien, Spanien, Luxemburg och Belgien, säger Karine Hirn, partner och marknadschef på East Capital.

East Capital ser även att den franska marknaden har ett fattigt utbud av fonder specialiserade på Östeuropa.

– I Frankrike finns det inte någon Balkanfond eller Baltikumfond och de Östeuropafonder som finns är oftast indexfonder som täcker endast fyra länder. Vår täcker så många som 21 länder. Vi ser därför väldigt stor potential för våra fonder, säger Karine Hirn.

East Capital satsar mycket på att expandera internationellt.

– Vi håller på att registrera våra fonder inom EU, men detta har visat sig mycket svårare än vad vi trodde på grund av all byråkrati. Men detta är en väldigt viktig del i vår expansion, säger Karine Hirn.

Jessica S Kempe

08-545 87 131

jessica.kempe@realtid.se

Annons