M&A

Dyster M&A-prognos – Europa mot strömmen

Svårt att genomföra bolagsaffärer de närmaste månaderna, enligt Mergermarket.

Publicerad 2020-04-03

Enligt Mergermarkets statistik föll den globala transaktionsnivån med 35,7 procent till 563,7 miljarder dollar jämfört med första kvartalet 2019.

Europa gick dock mot strömmen och redovisar en ökning av värdet på genomförda bolagsaffärer med 30 procent jämfört med samma period 2019. Förklaringen är bland annat en rekordhög aktivitet inom riskkapitalsektorn där hela 258 transaktioner rapporterats. Jätteaffären mellan Aon och Willis Towers Watson, som ensam värderas till 35,6 miljarder dollar, påverkar också de europeiska kvartalssiffrorna positivt. Däremot märktes en markant minskning av kinesiska bud på europeiska företag under perioden.

Mergermarkets redovisar inte enskilda siffror för Sverige i den färska rapporten. Däremot framgår att JP Morgan, Morgan Staney och Jamieson toppar statistiken sett till totalt värde när det gäller rådgivning vid Sverige-relaterade transaktioner under kvartalet. Revisionsjättarna EY, Deloitte och PWC toppar istället sett till antalet genomförda affärer.

Mergermarkets bedömning är att M&A-marknaden, både i Europa och globalt, kommer att utvecklas negativt den närmaste tiden. Trenden är också att redan presenterade affärer dras tillbaka eller omförhandlas. Xerox bud på HP är det främsta exemplet.

Mergermarket ser en rad andra konsekvenser i spåren av corona-krisen, bland annat att generationsväxlingar genom försäljning till riskkapitalbolag blir svåra att genomföra på grund av det osäkra läget och värderingstappet på marknaden. Entreprenörerna får helt enkelt skjuta pensionsplanerna på framtiden.

Något som trots allt stödjer M&A-marknaden är att många riskkapitalbolag har stora kassor tillgängliga. Men ett akut problem i det korta perspektivet är att den nödvändiga marknaden för bank- och obligationsfinansiering för närvarande är begränsad.

Även exit-möjligheterna bedöms som strypta i nuläget vilket gör att riskkapitalfonderna får ställa in sig på att övervintra med befintliga innehav.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in