I Urban Edenströms fastighetsgrupp inom Stronhold Invest ingår fastighetsrådgivaren Newsec, fondbolaget Niam och Datscha, som samt crowdfundingbolaget Tessin. Foto: Tessin.
I Urban Edenströms fastighetsgrupp inom Stronhold Invest ingår fastighetsrådgivaren Newsec, fondbolagen Niam och Datscha, samt crowdfundingbolaget Tessin. Foto: Tessin.
Fastigheter

”Du ska tjäna pengar” – ett av fyra nyckeltal för Urbans vd:ar

Fastighetsentreprenören Urban Edenström fick sitt genombrott i 1990-talets fastighetskris. Det största bolaget i Strongholdgruppen, Newsec, förvaltar idag 540 miljarder euro i kommersiella fastigheter och har 2 000 anställda.

Publicerad 2019-08-27

– I vår bransch är vi otroligt dominerande. Niam, vår private Equity-fond, har hållit på i 20 år. Vi är störst och har varit mycket framgångsrika och levererat en mycket god avkastning. Vårt förvaltningsbolag, Newsec Asset Property Management, är topp tre i EMEA trots att vi bara finns i Norden. Vi är också störst på rådgivning i Norden, Datcha är helt dominerande och Tessin är störst på crowdfunding, säger Urban Edenström i Realtids stora karriärintervju från i söndags.

Förutom att vara ordförande i Stockholms handelskammare är han också grundare och vd för Stronghold Invest.

Namnet Stronghold kom till under början av 2000-talet då dotterbolagen fastighetsrådgivaren Newsec, samt fondbolagen Niam och Datscha, som säljer information och analyser av kommersiella fastigheter, redan fanns. Stronghold Invest blev ett rent investmentbolag med dotterbolagen under sitt paraply.

Urban Edenström berättar att Stronghold Invest har fyra nyckeltal som man har arbetat med under 20 år. ”Du ska växa, du ska tjäna pengar, du ska ha nöjda kunder och nöjda medarbetare”.

– Jag brukar raljera över de "stackars" vd:arna vi har och säger att det är världens enklaste jobb att vara vd i våra bolag. Det är bara fyra grejor man behöver leverera. Vid rapportering kommer svar på alla fyra.

I mitten av 80-talet blev Urban Edenström vd för Investorbolaget Fastighetsrenting. Bolagets affärsidé var att låna in korta pengar från penningmarknaden och sedan köpa och leasa ut fastigheter till Sveriges storföretag.

När finanskrisen kom monterades bolaget ned och Urban Edenström köpte loss bolaget 1997, vilket fick namnet Newsec.

– Det var uppgjort från början att jag skulle få köpa loss detta, säger han och säger stolt att bolaget har sedan dess haft en avkastning på 40 procent varje år.

– Det innebär att värdet på bolaget mer eller mindre fördubblas vartannat år, säger han men menar att det han är mest stolt över är att bolaget har så nöjda kunder och även nöjda medarbetare.

Newsec förvaltar 540 miljarder euro i kommersiella fastigheter och Niam investerar mer än 1 miljard euro i nya fastigheter varje år. Gruppen har närmare 2 000 anställda på 45 kontor i nio länder.

Platsannonser