Dramatiskt år för Wallenberg och Stenbeck

Det skakiga börsåret har varit extra dramatiskt för de mäktiga finansfamiljerna Wallenberg och Stenbeck.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-12-07

Både Investor och Kinnevik är storägare i flera av de största vinnarna - men också i förlorarna.

Vid lunchtid på fredagen hade Stockholmsbörsen kämpat sig upp med en knapp procent jämfört med stängningen dagen före.

Men jämfört med årsskiftet har börsen, med bara tre veckor kvar av börsåret, fortfarande tappat cirka tre procent i värde. Även om de omfattande aktieutdelningarna räknas in har avkastningen varit ungefär plus minus noll.

Därmed inte sagt att börsåret inte har bjudit på goda möjligheter att tjäna - eller, för all del, förlora - stora pengar.

Det bolag som toppar vinnarlistan hittills i år, spelbolaget Betsson, har stigit i värde med nästan 400 procent. IT-bolaget Tilgin, som gått allra sämst, har fallit med över 70 procent.

Att börskompotten varit blandad har både Wallenbergsfärens Investor och familjen Stenbecks Kinnevik, två av Sveriges mest inflytelserika investeringsföretag, fått erfara.

Investor är storägare i flera av de bolag som stigit med 40 procent eller mer. Allra bäst har innehavet i OMX gått. Budcirkusen kring börsoperatören har drivit upp kursen med över 100 procent. Samtidigt har Scania och ABB, som båda väger tungt i Investors börsportfölj, gått upp med drygt 40 respektive drygt 50 procent.

Det ruttna ägget i Wallenbergarnas aktiekorg är förstås telekomjätten Ericsson, som efter sina vinstvarningar fått se kursen rasa med över 40 procent från årsskiftet. Men försvarsindustrikoncernen Saab har, kanske lite i skymundan, tappat ungefär lika mycket. Även Astra Zeneca och familjebanken SEB har gått riktigt svagt.

För Kinneviks del har vinstlotterna varit de båda teleoperatörerna Millicom och Tele 2, som ökat i värde med ungefär 85 respektive 45 procent. Förlusttyngda gratistidningsbolaget Metro har dock samtidigt fallit med cirka 45 procent, och Transcom, som sköter kundrelationerna åt andra företag, har rasat med över 40 procent.

Den interna börsmatchen maktbolagen emellan vinner Kinnevik på knockout. Aktien har stigit med cirka 35 procent i år samtidigt som Investor backat med cirka 10 procent.

Platsannonser

Logga in