Annons

Annons

ireland-995926_1920.jpg

Brittiska advokater förbereder Brexit genom att lista sig på Irland.

Dramatisk ökning av advokater på Irland

Oro för Brexit har lett till massregistrering av brittiska advokater på den gröna ön. Nästa en av tio advokater på Irland är numera brittisk.

Över 1 600 advokater har listat sig på Irland sedan Storbritannien röstade ja till Brexit sommaren 2016. Det innebär att nästan var tionde advokat på Irland i dag är brittisk, skriver Financial Times (FT).

Normalt sett – innan Brexit – har det varit ett hundratal brittiska advokater årligen som ansökt om att bli registrerade på Irland. Efter Brexit har siffran mer än tiofaldigats. 

Oro för att inte kunna representera klienter vid europeiska domstolar, efter Storbritanniens utträde ur EU, ligger bakom. Det gäller särskilt advokater som arbetar för globala firmor, med exempelvis antitrust-frågor. 

Annons

Annons

– Det här har varit något av ett fenomen. Jag tror att advokater är försiktiga och praktiska; de ser runt hörnet och förbereder terrängen för att hålla alla dörrar öppna, säger Ken Murphy, generaldirektör för irländska Law Society till FT.

Däremot har bara en handfull brittiska firmor öppnat kontor på Irland sedan Brexitomröstningen. 

Det återstår att se vilka faktiska konsekvenser fenomenet kommer att få. För att utöva advokatyrket på Irland krävs en tvåstegsprocess där listningen är en del. Därefter behövs ett yrkescertifikat. Hittills är det bara några hundra av de brittiska advokaterna som uppnått ett sådant. 

Det finns också oro i branschen för att brittiska företag kommer att föredra att använda sig av EU-rätten i stället för brittisk lag efter Brexit. Likaledes finns en oro för att globala företag kommer att vilja lösa affärstvister i EU-domstolar snarare än i Storbritannien.

Samtidigt finns det andra som menar att London kommer att förbli ett centrum för processrätt efter att Storbritannien lämnar EU i mars nästa år.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons