Bank

Draghi: Räntorna förblir låga under lång tid

ECB beslutade på torsdagen att sänka styrräntan med hela fem punkter till 0,00 procent. Samtidigt utökas obligationsköpen till 80 miljarder euro per månad. "Adekvat reaktion på försvagad tillväxt", säger centralbankens ordförande Mario Draghi som håller dörren öppen för fler räntesänkningar.
Uppdaterad 2016-03-10
Publicerad 2016-03-10

Även depositräntan sänks tio punkter till -040 procent. Och de månatliga obligationsköpet utökas till 80 miljarder euro, från 60 miljarder euro, från och med april. Köpen ska pågå i ytterligare minst ett år. Åtgärderna är i linje med analytikers förväntningar, skriver Bloomberg.

Kronan stärktes till 9:25 mot euron som tappade 3 öre mot svenska valutan på beskedet. Stockholmsbörsen rusade direkt från +0,7 till +1,6 procent, men hade klockan 17 rasat ner till -0,5 procent.

Draghis uttalande om att han inte räknar med fler räntesäkningar i närtid dämpade börsyran. Dow Jones öppnade dock på plus och låg på +0,5 en dryg timme efter öppningen, men vid 17-tiden låg indexet runt nollan.

Draghi förklarade att ECB:s åtgärder, som många beskriver som kraftiga, är ett resultat av makroekonomiska prognoser från centralbankens tjänstemän.

– Tillväxtmomentum är svagare än tidigare och vi väntar oss att den ekonomiska återhämtningen fortsätter i måttlig takt, sade han och tillade att åtgärderna syftar till att stimulera ny kreditgivning för att stödja euroområdets tillväxt och för att uppnå inflationsmålet om 2 procent.

– Det här är ingen överreaktion på låga oljepriser, utan en adekvat reaktion på en försvagning av tillväxten och på prisutvecklingen, fortsatte han.

ECB sänker nämligen sina BNP-prognoser för euroområdet. 2016 väntas BNP-tillväxten ligga på 1,4 procent (tidigare 1,7 procent), 2017 på 1,7 procent (tidigare 1,9 procent) och 2018 på 1,8 procent.

Draghi räknar därför med att räntorna ligger kvar på dessa låga nivåer under en ganska lång tid. Trots det väntas inflationen förbli låg eller negativ de kommande månaderna, vilket eldas på av oljeprisfallet.

– Vi tror inte att det blir nödvändigt att sänka räntorna ytterligare, men nya fakta kan förändra den bilden. Räntorna kan dock inte bli hur låga som helst utan att det får konsekvenser för banksystemet. 

– Men anta att vi inte hade agerat alls? Det hade varit en katastrof, sade Draghi.

Han meddelade även att banker som lånar ut pengar till den reala ekonomin får låna mer "än de som fokuserar på andra åtgärder".

ECB lanserar i juni nya lån för eurozonens banker som ges förmånligare lånevillkor än tidigare. Det rör sig om så kallade likviditetslån med fyraårig löptid och med mycket låg ränta.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in