Finans Nyhet

Dr Doom varnar för perfekt storm

Publicerad

Han förutspådde finanskrisen. Nu varnar ekonomiprofessorn Nouriel Roubini för att det kan blåsa upp till en s.k. perfekt storm på ekonomihimlen.

Realtid.se

Nouriel Roubini, eller Doktor Doom som han brukar kallas, är mest känd för att ha förutspått finanskrisen. Nu menar han att en kombination av usla amerikanska statsfinanser, en omstrukturering av skulder inom EMU, stagnation i Japan och inbromsning i Kina kan orsaka en så kallad perfekt storm år 2013 (en perfekt storm kallas det när en rad väderfenomen förstärker varandra till ett katastrofalt oväder).

– Vi ser redan tecken på svaghet. Alla skjuter problemen med för mycket offentliga och privata skulder framför sig. Under tiden växer problemen, säger Nouriel Roubini, i en intervju med Bloomberg enligt Dagens Industri.

Enligt Bloomberg började marknadsräntorna sjunka redan under våren. Detta i takt med att statistiken från USA blev allt sämre. Sedan började börserna att sjunka. Världens aktiemarknader har tappat 3.300 miljarder dollar sedan början av maj.

Annons

— Den globala tillväxten kan komma att dämpas under årets andra halva när skuldneddragningsprocessen fortsätter, den finanspolitiska stimulansen dras tillbaka och förtroendet hos de ekonomiska aktörerna försämras, säger Nouriel Roubini till Bloomberg enligt Dagens Industri.

Ytterligare faktorer som kan dämpa den globala tillväxten är höga råvarupriser, hög arbetslöshet i USA, stigande räntor i Asien och Kinas beroende av investeringar som en motor för tillväxt.

– Längre fram kommer de att få två stora problem: Mängder av dåliga lån i banksystemet och massiv överkapacitet, vilket kommer att leda till en hårdlandning, säger han till Bloomberg.

Annons

Enligt Dagens Industri fick han vatten på sin kvarn under måndagen.

Då rapporterade Japans statistikmyndighet att maskinorderingången backat med 3,3 procent per månad och 0,2 procent i årstakt. Förklaringen är att Japans ekonomi fick en tuff smäll av jordbävningskatastrofen i mars och gått tillbaka till recession, vilket definieras som två kvartal i följd med dämpande ekonomi.

Annons