Finans Nyhet

Donner tillbaka i rampljuset

Publicerad

Johan af Donner dömdes nyligen till fem års fängelse i hovrätten. Nu väljer han att göra sitt första offentliga framträdande.

Realtid.se

– Fördelen med att sitta på häktet är att man är helt avskuren från yttervärlden. Det hävdar Johan af Donner i samband med Bakom Rubrikerna-seminariet, enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Johan af Donner dömdes för att ha försnillat cirka 6,6 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden. Vid seminariet gjorde han även klart varför han har valt att inte gömma sig:

– Jag tyckte det var bättre att det stod vem jag var och visades hur jag ser ut, så därför hade jag inte någon gul filt över huvudet på häktningsförhandlingen, säger han enligt Expressen.

Annons

Han har än så länge bara gett ett fåtal intervjuer, men han planerar ju även att skriva en bok om fallet:

– Jag hoppas att någon vill ge ut den, men jag har ingen förläggare ännu, säger Johan af Donner.

Enligt Expressen är hans deltagande vid Bakom Rubrikerna kontroversiellt. Flera informations- och kommunikationschefer har varit ytterst kritiska till att han ska få komma. Men Johan af Donner stod på sig, även om han gjorde klart att han var ytterst nära att backa ur sitt framträdande:

Annons

– Men nej: har man accepterat en inbjudan får man ro båten i hamn. Men jag har verkligen ställt till det, inte bara för mig själv och min familj utan för många andra. Jag är inte ute efter att vinna några poäng, för det kan jag aldrig göra, säger han.

Han berättar också om hur det var att sitta en månad på häktet. Han var noga med att gå upp morgonen, städa och införa fasta rutiner.

Men samtidigt som han var avskuren från omvärlden levde familjen med krisen:

Annons

– Det ena barnet läste allt: rubb och stubb. Det andra barnet bestämde sig för att läsa ganska mycket. Min fru läste rubriker, ingresser – men inte alla artiklar. Själv läste jag väldigt lite, säger Johan af Donner.

Enligt Expressen menade han också att det blir väldigt dramatiskt då man använder ord som kriminell och brottsling, men samtidigt medgav han att så gott som allt som stod i tidningarna var sant.

Bakom Rubrikerna arrangeras av Midfield Media och hålls i Bonnier-huset i Stockholm.

Enligt Expressen är det flera som har menat att det är fel att låta en dömd berätta, ”men nu – när af Donner talar – är det helt tyst och alla lyssnar till hans berättelse.”, skriver Expressen.

Annons