FinansNyhet

Donald Trump Jr tog sikte på Skåne med svenskutvecklad teknik

Donald Trump Jr, AimpointDonald Trump Jr, Aimpoint
 Donald Trump Jr har besökt Sverige för att skjuta vildsvin och hjortar. Efter jakten poserade han med det skånska bolaget Aimpoints utrustning på bilderna. Foto: Field Ethos Journal, Instagram
Publicerad

Nyligen besökte Donald Trumps son Donald Trump Jr Sverige för att skjuta vildsvin och hjortar. Efter jakten poserade han med det skånska bolaget Aimpoints utrustning på bilderna.

Anders Frick

Malmöbaserade Aimpoint har blivit ett av världens ledande företag på kikarsikten för skjutvapen. Bolaget har bland annat utvecklat rödpunktssikten och andra tillbehör för såväl civilt som militärt bruk. Bland annat har över en miljon enheter levererats till USA:s armé och flygvapen. Omsättningen för Aimpoint det senaste verksamhetsåret var närmare en miljard kronor.

Samtidigt har jakt och sport blivit allt viktigare för bolaget. Det säger vd Lennart Ljungfelt till Realtid.

– Jakt och sportskytte är definitivt uppåtgående marknader för oss. Vildsvin har spridit sig mycket de senaste åren och jägare vill bli duktiga på att skjuta på någonting som rör sig. Vår produkt är väldigt bra för det ändamålet, säger Lennart Ljungfelt.

Annons

På en Instagrambild med ett fällt vildsvin poserar Donald Trump Jr med ett kikarsikte och mössa från Aimpoint, men Lennart Ljungfelt vill varken bekräfta eller dementera att bolaget har någon kontakt med Trump eller magasinet Field Ethos Journal, som kommer att publicera bilder och artiklar från jakten i sin nästkommande utgåva.

– Den delen av vår verksamhet som är mer operativ pratar vi inte med media om, så jag tänker helt enkelt inte svara, säger Lennart Ljungfelt.

Däremot berättar han för Realtid generellt om hur företaget arbetar med marknadsföring.

Annons

– Vi försöker ju att berätta att våra produkter är bra, och det gör vi genom annonser och på alla möjliga sätt. Det är en traditionell bearbetning av marknaden helt enkelt, säger han.

Jobbar ni även med influencers?
– Inte i någon större utsträckning, säger Lennart Ljungfelt.

Förutom kikarsikten har Aimpoint även utvecklat VR-lösningar som låter jägare träna skjutning i virtuella miljöer. För drygt två år sedan knoppades den verksamheten av till ett eget bolag, GAIM Immersive Technology Group.

Annons

Aimpoint grundades 1974 med hjälp av teknikinvesteringsbolaget Sandberg Development som sedan dess har varit ensam ägare.

Sandberg Development har tidigare gått under namnet GS Development, där GS står för Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft. Förutom Aimpoint har Sandberg Development haft diskmaskinsbolaget Granuldisk i sin portfölj sedan 1987. Just diskmaskiner och liknande har bolaget även fortsatt att investera i, och 2018 investerade Sandberg i Scandinavian Water Technology, Swatab, som utvecklar ett kemikaliefritt system för tvättning av textilier. Bolaget är också storägare i Camurus, som utvecklar kommersialiserar läkemedel för att behandla kroniska sjukdomar.

Realtid söker Donald Trump Jr.

Annons