Lagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Lagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Juridik

”Domen kommer att överklagas”

Olof Hallrups försvarare Staffan Bergqvist är ”utomordentligt överraskad” över tingsrättens dom i Fortnoxmålet.

Uppdaterad 2017-12-12
Publicerad 2017-12-12

I dag kom domen mot den tidigare styrelseledamoten och storägaren Olof Hallrup i Fortnox. Han döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Olof Hallrups försvarare Staffan Bergqvist uppger att han är ”utomordentligt överraskad” över att tingsrätten väljer att döma honom. Han menar att detta inte når upp till de krav som domstolarna normalt brukar ställa. Staffan Bergqvist uppger att det finns fyra olika versioner av hur det här ska ha gått till, tre av dem kommer från en tilltalad som själv döms och två av hans versioner innebär att Hallrup inte har något ansvar för insiderbrott. 

– Det här är en ren ord-mot-ord-situation där en person varit frihetsberövad när han har lämnat tre olika versioner av det som har hänt och för att man då ska kunna vara fullständigt övertygad om att en av dessa versionerna är riktig krävs det en mycket påtaglig och stark stödbevisning för att den versionen och inte någon av de andra tre är riktig. Den stödbevisningen finns inte, det finns inga telefonsamtal eller mejl. De är inte ens vänner dessa två. Något motiv till att han skulle göra på detta sätt finns inte. Det har inte tingsrätten heller beaktat när man dömer vad som kan ha hänt, vilket också är viktigt.

Under förhandlingarna nekade den andre tilltalade att Olof Hallrup hade lämnat information om det fientliga uppköpet. Domstolen pekade dock i domen på att den tilltalade i ett tidigare förhör gett en annan bild. Där har han uppgett att han samma dag som han köpte aktierna i Fortnox haft ett samtal med Olof Hallrup och fått ett tips att köpa aktier i bolaget. Han handlade då för alla pengar som fanns tillgängliga på hans två depåer. Inför en arrestvakt ska mannen även spontant ha påpekat ”hur dum Olof var som berättade för honom om uppköpet och tro att han inte skulle handla på den informationen”. 

Staffan Bergqvist uppger som sagt att den tilltalade, som då suttit frihetsberövad, haft tre olika versioner under polisförhören.

Har ni en förklaring till varför den här mannen sade att han fått information från Olof Hallrup från början?

– Det han säger från början är att han har fått allmän information från Olof Hallrup som han tillsammans med information från andra uppgiftlämnare innebar att han tillslut beslutade sig för att köpa aktier i Fortnox. Det är en annan sida som han har berättat. den versionen innebär inte att Olof Hallrup har lämnat någon insiderinformation.

Kommer ni att överklaga?

– Ja, det är alldeles självklart.

Platsannonser