Finans Nyhet

Dömd för bedrägeri – Donner vägrar betala

Publicerad

”Fordringsägarna gynnades av mitt arbete.”

Johan af Donner dömdes för grova bedrägerier till mångmiljonbelopp i skadestånd. Nu vägrar han betala. Argumentet är att Röda Korset och Cancerfonden gynnades av hans arbete.

Anmäl dig till Realtid.se:s nyhetsbrev Finans & Försäkring som skickas ut varje fredag.

Johan af Donner dömdes i maj 2010 till fem års fängelse och åtta miljoner kronor i skadestånd av Stockholms tingsrätt. Hans advokat Leif Silbersky har överklagat domen. Rättegången inleds i hovrätten i mars.

Annons

Försäkringsbolaget Chartis Europe har betalat fem miljoner kronor till Röda Korset efter domen, enligt Aftonbladet.

Försäkringsbolaget har vänt sig till Kronofogden och tingsrätten för att få tillbaka summan av Johan af Donner, men Johan af Donner vägrar alltså att betala. I sitt brev till Kronofogden uppger han att målet ännu inte är avgjort. Vidare hävdar han att han har minskat såväl Cancerfondens som Röda Korsets kostnader för insamlingar:

”En skada i detta fall måste grundas på antaganden om hur det skulle sett ut om jag inte hade arbetat för dem, inte hade arbetat på övertid och inte beklagligtvis kompenserat mig själv på det olämpliga sätt som tyvärr blev fallet. Svaret på den frågan är att fordringsägarna hade haft mindre att tillgå. De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande”, skriver han.

Annons

Enligt Aftonbladet bor Johan af Donner idag på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Han vill få bråket med försäkringsbolaget och Kronofogden undanröjt så snart som möjligt.

”Under tiden kämpar jag vidare med att få rätsida på mitt liv”, skriver han till Kronofogden och Aftonbladet.

Annons