Juridik Nyhet

Dödsobligationsskandalen kan bli rättssak

Taggar i artikeln

EFG
Dödsobligationsskandalen kan bli rättssakDödsobligationsskandalen kan bli rättssak
Publicerad
Uppdaterad

Svenska investerare överväger att vidta rättsliga åtgärder mot EFG Bank efter investeringar i dödsobligationer som slutade i miljardförlust.

Annelie Östlund

EFG Bank i Sverige lockade svenska institutioner, pensionsfonder och privatpersoner att investera i så kallade dödsobligationer – amerikanska livförsäkringar som köpts upp på andrahandsmarknaden. (Svenska investerare har förlorat över 1 miljard kronor – EFG lägger locket på)

Banken sålde in produkterna som lågrisk-placeringar med en årlig avkastning på mellan 10 och 20 procent. 

Ett drygt decennium senare är nästan allt investerat kapital borta. Det rör sig om förluster på över 1 miljard kronor.

Annons

Samtidigt har livförsäkringsprodukterna – som placerades i aktiebolag som belånades med krediter från EFG – genererat ränteintäkter till banken om minst 1,6 miljarder kronor.

Nu har en större grupp privatinvesterare gått samman. Enligt uppgifter till Realtid överväger de rättsliga åtgärder mot EFG bank och har kontaktat en advokat som fått i uppdrag att gå igenom vad som hänt och på vilka premisser EFG sålde in produkterna till investerare.

Exempelvis ifrågasätts uppgifter i marknadsföringsmaterialet om att investeringen kan klassas som lågrisk-produkt.

Annons

Inte minst talar EFG:s egna räntekrav på inledningsvis 8 procent plus USD Libor för att dödsobligationerna istället ska betraktas som en riskfylld investering.

Ett uppenbart vilseledande påstående kan också återfinnas i dokument som skickades ut i samband med att EFG-kunder fick ett ”byteserbjudande”.

Förslaget gick ut på att de investerare som satt med aktier och certifikat i en rad mindre bolag istället skulle få kapitalandelslån i ett större bolag. Ett av säljargumenten var att detta skulle ge en ”månatlig likviditet” och att det skulle bli möjligt för investerare att bli utlösta till NAV minus 5 procent.

Annons

”I den nya fonden kommer EFG att ställa månatlig likviditet där investerare blir utlösta till NAV – 5% (…)”, lovar banken.

– Ambitionen var att skapa en plattform där man skulle uppnå en så pass god likviditet att man skulle kunna få en handel och att även externa parter skulle vara intresserade av att handla i produkten, säger en tidigare bankanställd som Realtid talat med.

Men så blev det aldrig. Bankkunderna fick aldrig någon möjlighet att bli utlösta och någon reell möjlighet att sälja av kapitalandelslånen uppstod aldrig. Det fanns inga köpare.

Beslut om en månad

Enligt den advokat som gruppen av svenska investerare kontaktat kommer man inom kort att besluta om möjliga åtgärder mot EFG.

– Vi överväger rättsliga åtgärder och tidsplanen är att komma fram till ett beslut inom en månad, säger advokaten som inte vill bli namngiven förrän något beslut om åtgärder har fattats.  

Den tidigare EFG-anställde säger till Realtid att han är villig att vittna mot banken under en eventuell process.

Realtid har kontaktat EFG med frågor om livförsäkringsprodukterna och investerarnas förluster, men banken låter hälsa att man inte har några kommentarer.

Två olika härvor

Huruvida några åtgärder kommer att vidtas mot förvaltarna av livförsäkringsportföljerna – EFG Sveriges för detta vice vd Jonas Fischerström och förvaltaren Marcus Lilliehöök – är oklart.

När EFG lade ned sin svenska verksamhet 2012 tog Fischerströms och Lilliehööks Malta-registerade bolag Longevity över förvaltningen. Sedan dess har cirka 250 miljoner kronor i förvaltningsavgifter förts över till Longevity – trots att ingen aktiv förvaltning skett i termer av köp eller försäljningar av tillgångar.

Samtidigt som Jonas Fischerström och Marcus Lilliehöök är centralfigurer i dödsobligationshärvan, har de även huvudroller i en annan härva – en lånekarusell kring Aspect-gruppen och Nord Fondkommission som Realtid har granskat i flertalet artiklar.

När Aspect Properties 2017 tog in 250 miljoner i en obligationsemission med hjälp av Nord FK, ägde Fischerström och Lilliehöök via bolag 30 procent av Aspects moderbolag.

Sedan en tid tillbaka står det klart att investerarna har små chanser att få tillbaka några pengar. Nord Fondkommission har enligt egen utsago gjort totalt åtta polisanmälningar mot företrädare för företagsgruppen och hävdar att lejonparten av obligationslånet inte ”använts i enlighet med ingångna avtal.”

Annons