Djurgårdskåk klipp för Wachtmeister

1700-talsfastigheten Villa Bergsjölund på Djurgården i Stockholm är till salu med ett utropspris på 35 miljoner kronor. Det är inte det första klippet som säljaren, finansmannen Claës Wachtmeister, gör.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-07-04

Bergsjölund ligger intill Prins Eugens Waldemarsudde och byggnaden är uppförd i så kallad empirestil.

Säljare är finansmannen Claës Wachtmeister, före detta ägare till västsvenska rörtillverkaren Powerpipe.

Villa Bergsjölund såldes första gången 1989 av Djurgårdsförvaltningen. Köparen var fastighetsmannen Claës Ekbom. Efter att ha rustat upp Bergsjölund för 10 miljoner kronor var han dock tvungen sälja, på grund av ekonomiska problem. Detsamma hände nästa ägare och 1997 auktionerades byggnaden ut av SEB Bolån och Hoist som tagit in Bergsjölund som pant. Priset låg då, enligt olika medier, på mellan 5 och 7 miljoner kronor.

Claës Wachtmeister köpte senare i sin tur Bergsjölund från Klas Käll, en av modeföretaget Gants tre grundare. Enligt källor har byggnaden renoverats men Claës Wachtmeister och hans fru har aldrig flyttat in. Detta trots att Villa Bergsjölund har ett bättre läge än deras nuvarande bostad på Rosendalsvägen ett snäpp västerut på Djurgården.

Claës Wachtmeister är även känd för att tidigare ha lyckats med ett fastighetsklipp. 1997 köpte han Laboratoriegatan 6 i Diplomatstaden för 35 miljoner kronor. Den byggnaden sålde han två år senare till Salvatore Grimaldi som betalade 69 miljoner kronor.

Villa Bergsjölund ligger på den södra delen av Djurgården i Stockholm. Marken ägs av kungliga Djurgårdsförvaltningen. Huvudbyggnaden är på 225 kvadratmeter och uppfördes redan på 1780-talet. Till fastigheten hör även ytterligare en byggnad samt ett arrende till marken på omkring 1.300 kvadratmeter.

Platsannonser

Logga in