- Publicerad
Arbetsdomstolen fällde på onsdagen Volvo Personvagnar för indirekt könsdiskriminering av en kvinna som vägrats anställning på grund av sin längd.
Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) hade stämt Volvo inför AD sedan den 160 centimeter långa kvinnan vägrats anställning på grund av att hon ansågs vara för kort. Volvo hänvisade till att längdkravet på 163 centimeter införts av arbetsmiljömässiga skäl eftersom risken för sträck- och belastningsskador ökar för den som är för kort eller för lång.
Kvinnan hade sökt jobb på Volvos monteringsfabrik i Torslanda där bilarna byggs längs ett löpande band. Hon nekades anställning med motiveringen att hon inte uppfyllde de längdkrav företaget ställer på anställda vid produktionslinan. De anställda måste vara mellan 163 och 195 centimeter långa.
Jämo har bedömt längdkravet som könsdiskriminerande och stämde Volvo inför AD med ett skadeståndskrav på 200.000 kronor.
Jämo hänvisade till statistik från SCB som visar att längdkravet gör att 28 procent av Sveriges kvinnor utesluts från jobb som montörer på Volvo, medan det bara drabbar en procent av männen.
Domen, som var enhällig, innebär att Volvo Personvagnar tvingas betala 40 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Ytterligare ett liknande fall är vilande i avvaktan på den här domen. I det fallet anser sig en kvinna som är 161 centimeter lång diskriminerad av Volvo.
I rekryteringsprocessen till Torslandafabriken sorteras direkt personer som är under 163 centimeter långa bort efter de allmänna krav som infördes 2000 i samband med att stadsjeepen XC 90, som är väsentligt större än övriga modeller, introducerades.
TT