FinansNyhet

Digitalisering ger fler jobb

Foto: Pixabay
Publicerad

En av fem företag tror den digitala utvecklingen ökar arbetstillfällena. ”Teknik ersätter inte människor, utan är verktyg”, säger Pär Johansson, digitaliseringsexpert på Visma.

Realtid.se

Vismas rapport ”Det digitala samhället” har undersökt 1.400 svenska verksamheter i både privat och offentlig sektor.

Var femte tror att digitaliseringen skapar fler jobb. Samtidigt finns stor osäkerhet kring effekterna. Nästan hälften vet inte om det ökar nyanställningarna eller uppsägningarna. Störst är osäkerheten bland de med 20-49 anställda.

– Samtidigt som befintliga medarbetares roller nu anpassas till förändrade affärs- och produktionsmodeller finns också ett tydligt behov hos många organisationer att komplettera med teknisk spetskompetens, säger Pär Johansson, digitaliseringsexpert på Visma.

Annons

Fler företag inom privat sektor ser ett ökat personalbehov jämfört med offentlig sektor (24 respektive 16 procent.

Mest positiv är man i Stockholm och Örebro; 30 respektive 29 procent tror på fler nyananställningar. Mest negativa är östgötarna, 9 procent tror på fler uppsägningar.

– Tekniken bör inte ses som något som ersätter människor utan snarare som ett verktyg för att underlätta arbetet för medarbetarna. Digitaliseringen innebär att personalen kan få mer tid att ägna sig åt kvalificerade uppgifter, där analys av olika former av data är ett exempel. Med hjälp av nya tekniska lösningar kan också många rutinartade administrativa uppgifter automatiseras, säger Pär Johansson.

Annons
Annons