FinansNyhet

Digitala bankrån ökar – Ryssland, Kina och USA största hotet

cyberhot VMwarecyberhot VMware
Foto: Joshua Woroniecki via Unsplash
Publicerad

Cyberhotet mot banker och finanssektorn ökade under 2020 samtidigt som attackerna blev alltmer sofistikerade. 

Marlène Sellebråten

Överföringsbedrägerier har blivit det nya digitala bankrånet, enligt IT-bolaget VMware Carbon Black. Under 2020 såg 57 procent av undersökta finansiella institutioner i världen  en ökning av överföringsbedrägerier, framgår av en ny rapport. Vidare anser 33 procent av dessa att Ryssland utgör det största hotet, följt av Kina (39 procent) och USA (21 procent).

Överföringsbedrägerier kan ske genom man-i-mitten-attacker (MiTM), nätfiske, eller insiders som utnyttjar tillgången till information, med en gemensam nämnare: det är mycket svårt att spåra pengarna när attacken är utförd, konstaterar VMware Carbon Black.

Vidare har 51 procent av finansinstituten utsatts för attacker riktade för att komma åt marknadsstrategier via övertagandet av börsmäklares konton. Om en sådan attack lyckas kan det exempelvis påverka marknaden, främja en viss utveckling eller underlätta insiderhandel. Särskilt destruktiva är även så kallade Chronos-attacker där man manipulerar tid. 

Annons

– Cyberbrottskarteller utvecklas både vad gäller attackens sofistikering och organisation. Såväl karteller och som stater riktar it-attacker mot den finansiella sektorn. Att vara medveten om situationen är av största vikt. Spelplanet har förändrats då banköverföringsbedrägerier inte är det yttersta mål, utan målet är att kapa den digitala transformation av en finansinstituten, skriver VMWare Carbon Black. 

Rapporten bygger på svar från 126 säkerhetsledare inom finansiella institutioner, varav 48 procent befinner sig i Nordamerika, 28 procent i Europa, 16 procent i Asien och 8 procent i Latinamerika.

Annons