Finans Nyhet

Deutsche startar fintech-nätverk

Taggar i artikeln

Deutsche bank Fintech
Publicerad

"Det ska fungera som ett kommunikativt intranät för techstartups, bankens kunder och marknaden", säger Sixten Eriksson klientrådgivare på Deutsche Bank.

Sixten Eriksson har främst arbetat med förmögenhetsförvaltning åt privatkunder och mindre institutioner.

Sixten Eriksson.

Nu är han även involverad i bankens satsning på tech som syftar till att hitta nya samarbetspartners och bolag inom tech-segmentet. Eriksson menar att det skett ett tech-uppvaknande de senaste åren i branschen.

Annons

– För två år sedan var det ingen som brydde sig. Men nu har många banker innovationslabb inom fintech och blockchain, SEBs labb på Epicenter är ett exempel, säger han.

Inom kort lanserar banken onlineplattformen Deutsche Tech som ska fungera som ett kommunikativt intranät och nätverk mellan techstartups, bankens kunder och marknaden.

– Det är tänkt att fungera som ett kommunikativt intranät och nätverk mellan techstartups, bankens kunder och marknaden.
Deutsche har även intresserat sig för blockchain – tekniken bakom virtuella valutan bitcoin – och genomfört transaktioner av företagsobligationer genom en internt utvecklad blockkedja.

Annons

– Varje blockkedja har sitt eget DNA så det behövs ingen tredje part, förklarar Sixten Eriksson och tillägger att banken också startat ett eget blockchain-projekt.

I dagsläget har Deutsche tre innovationslabb med hemvist i Berlin, London och New York där algoritmer och nya system testas.

– Vi siktar på att titta på upp emot 500 olika projekt per år för att sedan gå live med tre till fyra riktigt bra lösningar.

Annons

Eriksson lyfter också fram Stockholm Tech Meet Up som en viktig möteplats och anordnas en gång i månaden.

– Det är en bra arena för att träffa entreprenörer, utvecklare och venture capital-bolag. Det gäller att träffa nya entreprenörer tidigt. Vi måste ha koll på hur marknaden ser ut och inte läsa om den i efterhand i tidningen.

Stockholm har enligt Eriksson kommit att bli en techhubb i världsklass och producerat flest "unicorns" i världen per capita sedan millenieskiftet. Nu hoppas han att ännu fler ska få upp ögonen för staden.

Finns det en risk för att fintech-uppstickarna kan konkurrera ut bankerna på sikt?

– Nej det tror jag inte. Bankerna omfattas av för tunga regulatoriska system och har störst kundstock. Det är svårt att bygga upp motsvarande legala system från scratch för tech-startups.

– Snarare arbetar dessa bolag med bankerna för att nå ut till marknaden. Ett fintech bolag som Trustly till exempel samarbetar med bankerna för att erbjuda nya lösningar till sina kunder.

Sixten Eriksson

  • Har sedan 2013 varit klientrådgivare på Deutsche Asset & Wealth Management i Stockholm med tio anställda.
  • Arbetade dessförinnan i 14 år inom Credit Suisse i olika roller.
  • 2011 var han med om att startade Londonbaserade Generation Asset Management.

Annons