Bank

Deutsche och Commerz fusionssamtal sätter press på Tysklands finansminister

Tysklands finansminister Olaf Scholz sitter i en rävsax. Om affären kollapsar ses han som en förlorare och om affären går igenom får han skulden för alla förlorade jobb.

Uppdaterad 2019-04-18
Publicerad 2019-04-18

Fusionssamtalen mellan Deutsche Bank och Commerz Bank sätter press på Tysklands finansminister Olaf Scholz. I Berlin kallas hans situation för ”Scholz trap”, översatt till ”Scholz fällan”.

– Han befinner sig i ett osäkert läge, säger en högre tjänsteman i Berlin till Financial Times. 

– Om affären kollapsar kommer han att ses som en förlorare. Om den går igenom kommer han att få den politiska skulden för alla arbetsförluster. 

Scholz har alltid nekat att vara drivkraften bakom fusionssamtalen mellan Tysklands två största börsnoterade banker. Detta är aktieägarna i bankernas beslut och ledning, inte regeringen.

Tysklands finansminister Olaf Scholz uttalande förra året om att skapa en "nationell bankjätte”, gav däremot intrycket att han åtminstone gav bankerna sitt tysta stöd, enligt Financial Times. I januari i år kom avslöjandet att han och vice finansministern Jörg Kukies, en före detta Goldman Sachs banker, hade tfört samtal med Deutsche Bank-representanter totalt 23 gånger i fjol.

Det kom då inte som en överraskning att när fusionssamtalen blev kända att Olaf Scholz omedelbart blev huvudmålet för den våg av negativ reaktion som följde.

– Jag förstår inte hur en socialdemokrat kan försöka konstruera en sådan sammanslagning när det är klart att det kommer att kosta minst 30 000 jobb, säger Frank Schäffler, en ledamot från den liberala FDP-partiet som är medlem i Bundestag Finance Committee.

Även finansminister Olaf Scholz eget parti är skeptisk. 

– En fusion kommer att bli ett stort misstag om det åtföljs av en kraftig minskning av antalet anställda, säger Lothar Binding, medlem i SPD och bankexpert. 

– Och det verkar vara dit vi är på väg just nu, säger han vidare.

Platsannonser