FinansNyhet

Deutsche Bank riskerar att missa kapitalmål på grund av covid-19

Publicerad

Deutsche Bank varnar för intäktsfall, priset på olja faller dramatiskt och Företagarnas vd Günter Mårder efterlyser snabbare åtgärder från regeringen. Här är morgonens finansnyheter.

Johan Såthe

Deutsche Bank varnar för intäktsfall
Tyska storbanken Deutsche Bank varnar för ett intäktsfall i rapporten som släpps på onsdag. Banken har avsatt 500 miljoner euro till eventuella kreditförluster. Det motsvarar ungefär 5,4 miljarder kronor. Deutsche Bank har även meddelat att man riskerar att missa kapitalmål på grund av covid-19.

Caliroots söker köpare
E-handelsbolaget Caliroots har haft en tuff tid. Förra veckan ansökte modehandlaren om rekonstruktion på grund av akut likviditetsbrist. Men grundaren Andreas Koschnike säger till branschsajten Habit att han fått in intressenter som vill köpa bolaget.
– Vi jobbar på att få med nya uppköpare till bolaget. Det är mitt huvudmål att få till det just nu, säger Andreas Koschnike till Habit

EU förutspår kraftigt fall för BNP
EU-kommissionen förutspår att EU:s BNP kommer att falla mellan 5 och 10 procent i år.  EU-kommission kommer att presentera sin egen prognos den 7 maj. Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni varnar i en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott att vissa länder kommer att drabbas särskilt hårt.
– Det gäller att både se till att inre marknaden fungerar igen och skapa en återhämtningsfond, en sorts Marshallplan, för stora investeringar i ekonomin, sa Paolo Gentiloni.

Annons

Roger Ekström till Sparbanksstiftelsen Alfa
Investmentbolaget Lundbergs före detta kommunikationsdirektör Roger Ekström har utsetts till ny styrelsemedlem till sparbanksstiftelsen Alfa  som har sitt säte i Jönköping.

Akut läge för krisdrabbade företag
Läget är mycket akut för Sveriges krisdrabbade företag enligt Företagarnas vd Günther Mårder. Han tycker att regeringen måste agera mycket snabbare för att kunna rädda Sveriges företag. I Dagens Industri sågar han regeringens hyresstöd och slår ett slag för ett omsättningsslag.
– Jag hade helst strukit ett streck över hyresstödet och planterat in de 5 miljarderna i omsättningsstödet. Det hade varit mycket bättre, säger Günther Mårder till Dagens Industri.

Feds ”vilda utlåning” förändrar centralbankers roll
Den amerikanska centralbankens Federal Reserves roll håller på att omdefinieras, skriver Wall Street Journal. Detta eftersom den ”vilda utlåningen” till företag, delstater och städer bryter mot hundraåriga traditioner av vem som sår pengar av centralbanken Fed i en kris. Wall Street konstaterar att Feds risker har ökat på grund av coronapandemin. Fed har skapat en tillgångsportfölj som är dubbelt så stor som portföljen var under finanskrisen.

Annons

Priset på olja faller igen
Priset på den amerikanska WTO-oljan föll med 25 procent på måndagen. Bakgrund är att United States Oil fund, världens största börshandlade oljefond, bestämde sig för att sälja hela sitt innehav av oljekontrakt med leverans i juni. Det skriver Financial Times. Tidigt på tisdag morgon hade oljan fallit med ytterligare 12,4 procent.

Blandad utveckling på Asiens börser
Trots att priset på olja faller kraftigt så är det inga större rörelser på Asiens börser. Så är handlades börserna tidigt på tisdag morgon: Nikkei –0,6 procent, Shanghai –0,1 procent, Shenzhen –0,4 procent, Hang Seng +0,5 procent  och Sydkoreanska Kospi +0,1 procent.

Annons