Finans Nyhet

Det våras för sparkontot

Publicerad

Onsdagens höjning av reporäntan väntas späda på flödet av pengar från börsen till banken.

Det var tolv år sedan det var så lönsamt att ha pengarna på banken, visar statistik från Bankföreningen.

Inte sedan hösten 1996 har bankernas genomsnittliga sparränta legat högre än vad den gör nu, visar statistik från Bankföreningen som TT tagit del av. Och räknat i kronor och ören har banksparandet, som uppgick till nästan 872 miljarder kronor i december i fjol, aldrig varit större.

Jämfört med andra former av hushållssparande, som aktier, fonder och försäkringar, är dock pengar på banken en alltmer ovanlig sparform.

Annons

För 20-talet år sedan bestod nästan hälften av hushållens sparmedel av pengar på banken. Sedan dess har andelen krympt till omkring en fjärdedel.

Börsoro och högre räntor har dock brutit denna långsiktiga trend bort från sparkontonas tidsålder. Precis som trenden tillfälligt bröts i samband med IT-kraschen för sju år sedan.

Riksbankens överraskande höjning av reporäntan, som driver upp bankernas sparräntor, lär göra sitt till.

Annons

– Den ena sidan av myntet är att räntorna går upp. Det gör det mer lönsamt att spara pengar på banken. Den andra sidan av myntet är att oron på börsen har gjort det mindre attraktivt att ha pengar i aktier eller aktiefonder, Johan Hansing, chef för avdelningen Ekonomi och analys på Bankföreningen.

Han tillägger att sparräntorna även pressas uppåt av hårdare konkurrens och att nästan alla banker nu erbjuder olika typer av ”högräntekonton”, där sparare mot särskilda villkor kan få räntor på över fyra procent.

Men strömmen av sparpengar till bankkonton är inte problemfri, enligt Anna Bäcklund, privatekonom på Nordea.

Annons

Hon betonar vikten av att beslut om sparform avspeglar ”vad man tror om utvecklingen på börsen och när man behöver pengarna”:

– Det är jätteviktigt att man har ett fortsatt långsiktigt sparande vid sidan av det kortsiktiga. Och så är det väldigt svårt som privatperson att pricka rätt i börsens svängningar, att gå ur och in i rätt läge. Pratar vi om ett långsiktigt sparande ger aktier alltid bättre avkastning än vad ett sparkonto ger.

TT: Hur långt är långsiktigt?

– Minst tio år.

Annons