Realtid

"Det handlar om prestige och monopol"

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 sep. 2005Publicerad: 27 sep. 2005

– Karolinska slänger bort 20 miljoner kronor bara för att man på grund av prestige inte velat samarbeta med ett privat vårdföretag”, säger Dan Leksell, klinisk chef för Elekta som sålt strålknivarna till både Karolinska sjukhuset och Gamma Knife Center.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag finns två så kallade strålknivsenheter i landet. Strålkniven används för att behandla patienter med hjärntumörer och behandlingen är betydligt skonsammare än andra metoder.

Den ena strålkniven har fram tills i fredags ägts av det privata vårdföretaget Gamma Knife Center AB, den andra av KS.

Men trots att KS har haft kö på upp till tre månader till sin strålknivsenhet, och dessutom haft en betydligt högre kostnad per patient, har Gamma Knife Center bara fått 3–4 patienter i månaden.

– Vi underskattade landstingens vilja att remittera patienter till privata vårdföretag, säger PO Juhlin, före detta vd för Gamma Knife Center.

Gamma Knife Center har försökt få till stånd ett underleverantörsavtal med KS med innebörden att sjukhuset varje månad skulle remittera åtta till tio patienter i månaden till Sophiahemmet. Med en sådan volym hade vårdföretaget varit ekonomiskt lönsamt. Gamma Knife Center har erbjudit sig att utföra behandlingen för 70.000 kronor. På KS uppskattar man kostnaden för samma behandling till 107.000 kronor vilket man också fakturerar landstinget.

Enligt Gamma Knife Centers tidigare vd, PO Juhlin, skulle ett underleverantörsavtal ha varit lönsamt för KS.

– KS hade kunnat fakturera landstinget den överenskomna ersättningen (107.000 kronor, red. anm.) och betala oss en mindre summa.

Och KS skulle få mellanskillnaden?

ANNONS

– Precis.

Enligt Lars Gärdestad, Gamma Knife Centers juridiska representant, skulle visserligen ett sådant underleverantörsavtal kräva att KS går ut och gör en offentlig upphandling.

Men det fanns ju bara ett företag i Sverige som gjorde den här typen av behandlingar, så det borde väl ha gett Gamma Knife Center en god möjlighet att vinna en sådan upphandling?

– Tja, det verkar lite besvärligt att skicka patienter utomlands. Dessutom skulle KS inte kunna fakturera Landstinget 107.000 kronor någon längre tid om de upptäcker att någon annan gör det för 70.000 kronor.

Representanter för KS har tidigare sagt att man inte behöver skicka patienter i någon större utsträckning till Gamma Knife Center. Man klarar sig med en strålknivsenhet. Trots det köper nu KS strålknivsenheten av Gamma Knife Center. Kostnaden uppskattas till cirka 20 miljoner kronor plus moms.

Frågan är alltså varför KS nu köper Gamma Knife Centers strålknivsenhet, om behovet inte finns. Och om behovet finns, varför har KS inte velat skicka patienter till en väl fungerande, existerande strålknivsenhet, till ett fördelaktigt pris.

Behöver Karolinska ytterligare en strålkniv?

– Vi räknar med att vi snart når kapacitetstaket för vår egen kniv, så det behöver vi, säger Cecilia Schelin Seidegård, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

ANNONS

Vad är kapacitetstaket?

– Tycker du att den siffran är viktig? Den har jag inte i huvudet, jag sitter även med andra ärenden.

Men avtalet skrevs på i fredags. Du måste väl veta vad kapacitetstaket är innan ni köper ytterligare en kniv för 20 miljoner.

– Det har vi naturligtvis räknat på. Jag vill kolla först innan jag ger dig exakta siffror, men jag tror att taket är runt 450.

Enligt Lars Wallstedt, chef för neurokirurgin på KS, är det inte sant.

– Vi skulle teoretiskt sett kunna komma upp i 600, men kapacitetsutnyttjandet i den svenska sjukvården är inte det bästa. Dessutom skulle vi behöva ytterligare en magnetkamera. Vi har för liten röntgenkapacitet vilket är en flaskhals, säger Lars Wallstedt, chef för neurokirurgin på KS.

Med ytterligare en strålkniv skulle KS alltså teoretiskt sett kunna behandla 1.200 patienter årligen. Men Dan Leksell tror inte att KS kommer att få så många patienter, inte på ett år och sannolikt inte heller inom åtta eller tio år.

– Det handlar bara delvis om andra landstings ovilja att remittera patienter till Stockholms län, men det är främst en konsekvens av sjukvårdens struktur och styrningen av penningflöden. Jag förutspår att strålkniven på Sophiahemmet kommer att stå outnyttjad under stor del av året. Utrustningen på KS har ju aldrig utnyttjats till mer än kanske halva sin kapacitet, säger Dan Leksell, som anser att det hade varit klokare att investera i en ny magnetkamera:

ANNONS

– Det är ju där flaskhalsen sitter. Dessutom hade man haft mer än hälften av pengarna kvar till andra investeringar, kanske till cancervården. Det vore en ansvarsfull användning av våra skattemedel.

Inte heller sjukhusdirektör Cecilia Schelin Seidegård tror på en stor tillströmning av patienter från andra landsting.

– Nej, det räknar vi inte med, inte under första året i alla fall.

När kommer ni upp i 1.200 patienter?

– Det kan jag inte säga.

Istället för ett avtal med Gamma Knife Center med fördelaktiga rörliga kostnader, binder ni upp 20 miljoner i en strålkniv som ni kanske inte ens har behov av. Varför?

– Vi har behov av en strålkniv. Vi har också varit intresserade av ett underleverantörsavtal med Gamma Knife Center, men vi är ett förvaltningsbolag som inte kan skriva vilka avtal som helst med underleverantörer. Det handlar om juridiska aspekter, säger sjukhusdirektör Cecilia Schelin Seidegård.

När Realtid.se frågar KS:s jurist Göran Uppfeldt varför det inte var möjligt att utarbeta ett avtal säger han:

ANNONS

– Det här är en högspecialiserad verksamhet som KS vill fortsätta att vara ledande inom, och som KS har stort behov av att kontrollera.

– Man hade hoppats KS:s jurist Göran Uppfeldt framfört några juridiska argument. Det här handlar som sagt bara om prestige och om att KS velat skaffa sig ett monopol, säger Dan Leksell, läkare och klinisk chef för Elekta.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS