Annons

Annons

"Det går inte att stirra sig blind på antalet kunder"

En revisor kan vara ansvarig för flera hundra kunder. Det är inget som bekymrar FAR:s tidigare generalsekreterare Dan Brännström, rådgivare och coach. – Det är snarare storleken, komplexiteten och organisationen av teamet som sätter gränsen, säger han till Realtid.

Apropå Dagens Industris genomgång i måndagens tidning av antalet uppdrag en revisor kan vara ansvarig för - ser du något problem med att en revisor kan vara ansvarig för flera hundra kunder?

– Det går inte att stirra sig blind på antalet kunder. Flera hundra fastighetsbolag i en koncern kan i praktiken vara som ett enda uppdrag. Det är snarare storleken, komplexiteten och organisationen av teamet som sätter gränsen. Tio uppdrag kan vara vad en revisor klarar medan en annan kan ha 100. - För kvalitetens skull är det därför viktigt att revisionsbyrån löpande följer revisorernas arbetsbelastning.

Att stora revisionsbolag bygger upp legala avdelningar och på så vis konkurrerar med advokatbyråer  – vad tycker du om den utvecklingen? Är det rätt område för revisorer att satsa på?

Annons

Annons

– Jag ser inga direkta bekymmer med byråernas juristavdelningar. Tvärtom behövs den kompetensen i de alltmer komplicerade och riskfyllda revisionsuppdragen. Men det får inte leda till rådgivning som hotar revisorns opartiskhet och självständighet. Det är särskilt känsligt i de noterade bolagen, där får rådgivningen avgränsas till andra byråers revisionskunder.

Realtid kunde förra veckan berätta att studenter från de stora revisionsbyråerna klarar revisorsprovet bättre än studenter från mindre byråer.  Hur ska man komma tillrätta med det?

– För den mindre byrån kan det vara knepigt att erbjuda samma variation i uppdragen. Det får kompenseras genom en tydlig karriärplanering redan från start med större utbildningsinsatser på vissa områden. IFRS är ett sådant. Vi får samtidigt inte glömma fördelarna med att jobba på en mindre byrå. Man får snabbare komma med på slutrevisioner och där få en helhetssyn. Dessutom blir revisorn på den mindre byrån ofta en fena på skatt. 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons