Bank

"Det blir ingen nordisk vd"

Nu jobbar Nordeas styrelse med att rekrytera en efterträdare till vd Casper von Koskull. "Om man har ambitionerna att bli en stor europeisk bank så är det inte omöjligt att man väljer någon utanför Norden", säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

Uppdaterad 2019-07-01
Publicerad 2019-07-01

På söndagen meddelade Nordea att bankens vd Casper von Koskull ska gå i pension vid slutet av 2020 – då han är 60 år gammal. Nordeas styrelse har påbörjat processen för att rekrytera en efterträdare. Enligt Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold var detta väntat då det diskuterats och spekulerats om detta mycket på sistonde. 

Casper von Koskull, som började på Nordea 2010, har varit vd och koncernchef sedan november 2015. Kritikerna pekar på att banken har underpresterat på flera traditionella nyckeltal och att aktien har fallit 28 procent under de 3,5 år som har gått sedan han tillträdde. Joakim Bornold är dock av en annan åsikt.

Vad har Casper betytt och gjort för banken?
– Mer än vad folk tror och vad han får kredd för, tycker jag. Om man sätter betyg för en vd efter aktiekursen så blir det ju ett lågt betyg men tittar man på det uppdraget han fick och det han har gjort, även innan han blev vd när han var på företagssidan på Nordea, så har han jobbat hårt för att ena banken, inte bara personalen utan hela IT-strukturen och den legala strukturen. Han har skapat en bank av fyra och det har han gjort väldigt bra. Det är ett beslut som ingen har orkat att mäkta med, men han tog sig an det och han har gjort det bra, nu har man en bank.

– Om fem-tio år kommer man se annorlunda på hans gärning. Man kommer ge honom ett bättre betyg. Det är ett otacksamt uppdrag. Jag tycker han har gjort det väldigt bra.

Vad behöver Nordea nu för vd?
– Det beror åt vilket håll Nordea ska. Ska Nordea, som nu blivit en del av bankunionen, växa och bli en större bank ute i Europa så blir det ingen nordisk vd utan man kommer att följa Danske Bank och välja en vd från Europa. Det är inte omöjligt att det blir en tysk eller holländsk vd.

Har du några stalltips?
– Nej, inga namn. Men jag tror på någon utifrån. Jag kan bara konstatera att det inte är helt lättrekryterat. Swedbank rekryterar ju också ny vd nu. Om man har ambitionerna att bli en stor europeisk bank så är det inte omöjligt att man väljer någon utanför Norden.

Vilka erfarenheter behöver Nordeas vd?
– En lång och gedigen bankkarriär krävs. Det är väldigt komplicerat i dag. Det är svårt i dag att hoppa in och bli en duktig bank-vd om man varit vd i någon annan bransch. 

Så sent som i februari 2019 meddelade Nordea att banken får en ny ordförande efter att storägaren Björn Wahlroos lämnat klubban. Nye ordföranden Torbjörn Magnusson tog inte bara över som ny ordförande i Nordea. Han tog även över som vd för Björn Wahlroos ägarbolag Sampo.

Hur stort inflytande har ägarna på valet av vd i Nordea?
– Ja, nu ska ju styrelsen tillsätta en ny vd och banken har en ganska ny ordförande som är starkt knuten till Sampo så det är klart att det är frågan om det är Nalle Wahlroos som ändå bestämmer till slut vem som blir vd för Nordea.

Platsannonser