Annons

Annons

s-ojohansson.jpg

Sven-Olof Johansson, vd, grundare och storägare av Fastpartners samt storägare och styrelseledamot i Samhällsbyggnadsbolaget.

”Det är på väg åt rätt håll”

Sven-Olof Johansson, som äger 2,5 miljoner H&M-aktier, menar att dagens marknadsreaktion är driven av att det är många som måste täcka blankningspositionen. Sven-Olof Johansson som tror på H&M: "Det här kommer nog bli en bra affär för mig så småningom”, säger han till Realtid.se.

Efter dagens H&M-rapport har aktien rusat 11,88 procent på börsen i skrivande stund. Finansmannen Sven-Olof Johansson, vd och grundare av Fastpartner, som innan årets nedgång i kursen ägde cirka 1,5 miljoner aktier, har under detta år ökat sitt ägande till 2,5 miljoner aktier.

- Det är på väg åt rätt håll. Rapporten har fått en marknadsreaktion som är rätt driven av den tekniska situationen som du har i aktien, alltså att det är många som måste täcka blankningspositionen. 

Sven-Olof Johansson tror på H&M och säger att detta är ett bolag som kommer att klara av omställningen till e-handel då retail-kedjan använder sig av en symbios som e-handeln måste ha, enligt Sven-Olof Johansson, med fysiska butiker i de områden där det finns mycket folk.

Annons

Annons

- För att växa i dag har e-handeln inte tagit hänsyn till alla kostnader då man har enorma kostnader kring distribution. Jag tror därför att kombinationen med fysiskt närvarande butiker och e-handeln är en ganska bra grej.

Hur kommer det sig att du är intresserad av retail-investeringar?

- Jag tycker det är skojigt med aktier och förutom mina stora fasta innehav, som är rena fastighetsinvesteringar med Fastpartner och Samhällsbyggnadsbolaget, har jag traidat med aktier sedan jag var 13 år. Det är svårt att sluta med.

- Mina fastighetsinvesteringar är oändligt mycket större. Det här är mer ett hobby-innehav.

Aktien handlas i dag kring cirka 165 kronor. I december 2017 då Sven-Olof Johansson förvärvade 200.000 aktier i bolaget handlades aktien till ett pris om cirka 172 kronor. Sedan dess har alltså innehavet ökat från 1,5 miljoner aktier till 2,5 miljoner aktier.

Är du på väg att nå break-even?

- Ja, det ligger ungefär där. Men detta är ett långt innehav för mig. Den här förbättringsresan som har påbörjats kommer nog bit för bit visa sig att man är på rätt håll och gör rätt saker och nästa steg är väl att få ned lagernivån en bit. Sedan provar man olika distributionsformer. Jag tror att det är ett bolag som är innovativt och framåt. Man ser hela tiden ändrade konsumtionsmönster och kundbeteenden så snabbt som möjligt. Det blir man bättre och bättre på. Det här kommer nog bli en bra affär för mig så småningom.

Vidare pekar Sven-Olof Johansson på att familjen Persson fortsätter öka sitt innehav i H&M.

- I ägarbolaget ligger det väldigt stora tillgångar, där det finns tillräckligt mycket pengar, för att fortsätta köpa aktier och det gör det svårare för blankare. Det finns en teknisk situation där och det är det som du ser tecken på i dag.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons