FinansNyhet

”Det är klart att Tink har varit en kanoninvestering”

John Hedberg, Creades. Foto: CreadesJohn Hedberg, Creades. Foto: Creades
Publicerad

Creades vd John Hedberg som tycker det är skönt att ha en större kassa när marknaden står och väger. ”Det finns en osäkerhet vart inflation och ränteläge är på väg.”

Annelie Östlund

Reporter

Creades, som haft sina ägg i rätt korg de senaste åren med en portfölj som dominerats av Avanza-aktien, säljer nu aktierna i innehavet Tink när Visa lägger ett bud på bolaget.

Tink har sedan lanseringen både etablerat sig som Sveriges största fristående ekonomiapp, och som en av Europas största finansiella teknikleverantörer. Samma teknik som är utvecklad till Tinks app licensieras sedan 2015 till banker och fintech-företag i Europa.  

Och även om vd John Hedberg inte vill specificera exakt hur mycket Creades har tjänat på Tink förrän affären är definitiv, råder det ingen tvekan om att fintech-företag har varit en klockren placering.

Annons

– Det är klart att Tink har varit en kanoninvestering, säger Hedberg

Creades, som gick in i Tink 2016, beräknas erhålla 723 miljoner kronor för aktierna vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet på 311 miljoner kronor.

Ni har historiskt sett placerat ungefär 70 procent i noterat och 30 procent i onoterat. Betyder det att ni aktivt spanar efter onoterat nu?  
– Vi har hållit den fördelningen sedan start och den lär nog bestå. Sedan öronmärker vi inte pengar. Vilka investeringar vi gör beror på vilka möjligheter som finns, säger John Hedberg och fortsätter:

Annons

– Vi investerar utifrån teman och söker bolag som gynnas av långsiktiga trender och bolag som står vid vägskäl. Historiskt har det blivit mycket finansiella tjänster, e-handel, mjukvara och lite längre tillbaka – consumer goods. Så det är väl hög sannolikhet att vi kommer hamna där någonstans.

Men Hedberg har ingen brådska att göra av med pengar.  

– Jag tycker att marknaden är i ett svårt läge där den står och väger. Marknaden är alltid framåtblickande och det finns en osäkerhet vart inflation och ränteläge är på väg. Det står också och väger vad gäller pandemin – är det slut nu eller kommer en fjärde våg i höst? Det är lite ”vänta och se”. Ur det perspektivet känns det skönt med en kassa. 

Annons
Annons