Finans Nyhet

”Det är inte längre tillväxt till varje pris som gäller”

Taggar i artikeln

Fintech GP Bullhound
Även om M&A-aktiviteten klart har gått ned finns det möjligheter att få investeringar för kvalitetsbolag som kan leverera, säger Carl Wessberg på GP Bullhound.Även om M&A-aktiviteten klart har gått ned finns det möjligheter att få investeringar för kvalitetsbolag som kan leverera, säger Carl Wessberg på GP Bullhound.
Även om M&A-aktiviteten klart har gått ned finns det möjligheter att få investeringar för kvalitetsbolag som kan leverera, säger Carl Wessberg på GP Bullhound.
Publicerad
Uppdaterad

Mantrat för tech- och fintechbolag att ”tillväxt är allt” har slutat att gälla i och med coronakrisen, enligt investmentbanken GP Bullhound.

Sverker Brundin

Det riktigt stora förändring som har drabbat techbolagen i och med coronakrisen är att de har tvingats dra ned på sina tillväxtmål.

– Det är inte längre tillväxt till varje pris som gäller, säger Carl Wessberg, ansvarig för rådgivningsverksamheten i Norden på GP Bullhound.

Investmentbanken har tech och fintech som specialområden och har nyligen kommit med en ny rapport på området. 

Annons

Ett konkret faktum under vintern-våren är enligt GP Bullhound att investerarna har börjat titta på andra nyckeltal än tidigare. Nu behöver bolagen visa att de klarar att växa organiskt.

Det räcker inte att bara visa stark tillväxt eller snabbt ökande kundantal. Investerarna vill se att affärsmodellen håller av egen kraft. En konsekvens är att exempelvis många konsumentnära fintechbolag rejält har minskat sina marknadsföringsbudgetar.

– En del har dragit ned budgeten till noll, säger Carl Wessberg.

Annons

Enligt honom behöver företagen nu prioritera upp nyckeltal som Unit Economics, som jämför hur mycket en kund kan generera i intäkter med kostnaden för att få kunden.
Andra konsekvenser av coronakrisen är att M&A-aktiviteten kraftigt har sjunkit. Särskilt tydligt är det för april.

– Vi såg åtta M&A-affärer i Norden under april mot normalt 20 inom techsektorn, säger Carl Wessberg.

Han tror att det kan dröja till hösten innan M&A vänder mot mer normala nivåer igen.

Annons

Däremot ligger investeringarna i form av kapitalanskaffningar på en konstant nivå i Norden krisen igenom. Både vad gäller antalet och storleken.

– Det finns mycket pengar i fonderna och många investerare har välfyllda krigskassor. För kvalitetsbolag som kan leverera finns det möjligheter att få investeringar, säger Carl Wessberg.

GP Bullhound tror därför att coronakrisen innebär en katalysator för konsolideringen inom hela fintechsektorn. Extra mycket i delsegment som betaltjänster, där en konsolidering varit under uppsegling redan före coronakrisen.

– Det handlar om såväl etablerade aktörer som traditionella banker som om större techbolag med bevisade affärsmodeller. Klarna har till exempel massor av kapital och vi förväntar oss att de tittar på en mängd förvärv, säger Carl Wessberg.

Av etablerade svenska fintechbolag tror GP Bullhound starkt på såväl Klarna som Tink och Trustly. Samtliga är starka inom betaltjänster och PSD2-relaterade tredjepartstjänster för betalningar, kontoöverföringar med mera 

– Utmaningen för Trustly är de sektorer som de har koncentrering mot vad gäller användandet av deras betaltjänster, särskilt exponeringarna mot gaming. Men de fortsätter att växa bolaget och har definitivt vind i seglen i och med PSD2. Det är ett superspännande bolag, säger Carl Wessberg.

Av de internationella bolagen på området lyfter han särskilt fram Paypal och Revolut, men även exempelvis Shopify och Chime.

De delar av fintechsektorn som har störst utmaningar nu rör utlåning, lånehantering och övrig kredithantering.

– Den typen av bolag kommer nog att få se abrupta hack i kurvan. Särskilt de som ställer ut lån vill inte ta på sig för stor risk i det här läget. Men det är individuella skillnader så det är inte omöjligt att vi får se en viss konsolidering där också.

Områden med särskilt stor potential för närvarande är de som är kopplade till PSD2-direktivet och open banking. I en intervju med danska specialisten Nordic API Gateway i förra veckan framkom att det exempelvis bör hända mycket på marknaden för ekonomisystem för mindre och medelstora företag, där olika mellanhänder blir onödiga.

– Det tror jag också. Integrationerna kommer att bli mycket smidigare och modernare. Det berör ekonomisystem och billingsystem. Generellt tror vi att direktbanksbetalningar som betalsätt kommer att bli mycket större, säger Carl Wessberg.

När det gäller coronakrisen är han mindre orolig nu än för bara en månad sedan.

– Det känns som att situationen har stabiliserats mer och mer. Vi har vant oss vid att leva med ovisshet. Nu gör vi bäst i att gå tillbaka till att bli produktiva. På en europeisk nivå ser vi också att aktiviteten kommer igång alltmer.

Annons