FinansNyhet

“Det är fonderna själva som fattat beslutet”

Publicerad

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn, kommenterar kring utvecklingen att Lannebo, Spiltan och SEB stoppar uttag i fonder.

Olof Ehrs

Idag stod det klart att Spiltan, Lannebo och SEB stänger uttagen i flera fonder. Det var Dagens Industri först att rapportera om.

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn på Finansinspektionen, menar att åtgärderna är en respons på det extraordinära läget på finansmarknaden.

– Det är fonderna själva som fattat detta beslut med bakgrunden att de som fondbolag har en skyldighet att ta tillvara fondandelsägarnas intressen. Uttag i fonder stoppas om det saknas likviditet i de underliggande tillgångarna eller om värderingen i de underliggande tillgångarna inte är tillförlitlig, säger Per Nordkvist.

Annons

 

Han menar att fondbolagen enbart gör vad de enligt lag är skyldiga till. Finansinspektionen för en nära dialog med alla fondbolag som verkar på den svenska marknaden.

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn FI. Foto: FinansinspektionenPer Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn FI. Foto: Finansinspektionen

Annons

– I tider som dessa är det fondbolagens skyldighet att senarelägga uttag för att ta tillvara alla fondandelsägarnas intressen. Vi utvärderar situationen löpande och fondbolagen har starka incitament till att återgå som vanligt.

– Det underliggande argumentet är att du som säljare eller som fortsatt ägare ska kunna sälja dina fondandelar till ett rättvisande värde. Det finns ingen fördel för dig att göra ett uttag om du får en för låg NAV-kurs (Net Asset Value), säger Per Nordkvist.
 

Annons