Den nya folkrörelsen

De svenska cheferna i företaget Unaico med nätverket Sitetalk har legat lågt sedan i somras, men under november ska de besöka 16 städer. Häng med på roadshow.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-11-09

En fullsatt turistbuss från ett åkeri i Ljusdal rullar förbi det företagshotell på Lidingö där företaget Towah Sweden AB hyrt in sig, och stannar vid hotell Foresta intill.

Förväntansfulla män och kvinnor i medelåldern strömmar ur bussen och slukas upp av folksamlingen som köar för att komma in i lobbyn. Technoslingor dånar igång inifrån konferenshallen. Stämningen tätnar och de som inte redan betalat börjar köa för att registrera sig. Det tjoas och vinkas.

Efter en halvtimmes dunka-dunka har alla kommit in. Ett tiotal av de 200 stolarna är fortfarande lediga, men flera deltagare står också längs väggarna.

Magnus Larsson är konferencier. Han är vd för Global Network i Sverige AB som hjälper Unaico med marknadsföringen och har varit med i nätverket sedan maj 2009.

Nu presenterar han Östen Nilsson från Strömsund. Östen säger att Unaicos sociala nätverk på internet, forumet Sitetalk, är något mellan Facebook och Twitter.

– Men har du någonsin fått en lönecheck från dem?

Sätt upp ett mål: en ny bil, en ny villa. Sedan är det bara att börja värva, säger Östen. Säkert har du 100 namn bara i mobilen. Unaico, säger Östen, har redan delat ut två villor i Thailand och 140 Rolexklockor till de flitigaste.

Kenny Nordlund, som ansvarar för "produkten", erbjudandet att få betala för att få vara med, lovar att alla som ligger i får åka på Medelhavskryssning med rederiet Royal Carribeans fartyg Liberty Of The Seas den 28 maj 2011. Biljetter är redan bokade för 250-300 personer.

– Det har gått fort. Vi började för bara femton månader sedan. Men vad vi gjort tidigare kommer att se ut som snigelfart. Nu kör vi!

Att registrera sig är gratis, men den som vill tjäna pengar måste betala: 149 euro kostar det. För 2000 euro blir man guldmedlem och får "aktieoptioner" i Unaico (detta är ett muntligt löfte från Dan Andersson).

Pengarna betalar medlemmarna in med ett förbetalt betalkort från Mastercard, och Towah Sweden AB tillhandahåller betaltjänsten. Towah mejlar en bekräftelse på att användarna har ett plastkort, men tar inte ansvar för några finansiella instrument som aktier och optioner.

Medlemmarna får inga giltiga avtal och det finns heller ingen myndighet som godkänt det som Dan Andersson kallar optionsprogrammet. I Sverige är det olagligt för Unaico att bedriva den här verksamheten. Finansinspektionen har varnat allmänheten, och även kontaktat sin brittiska motsvarighet Financial Services Authority.

Norrmannen Tor Anders Petterøe är ägare och vd i Towahs moderbolag.

När Realtid.se gör honom uppmärksam på att det är hans eget företag som bokat lokalen hos Scandic, ringer Tor Anders från Spanien till kontoret i företagshotellet på Lidingö. Där sitter bara en medarbetare: Björn Thomas, som Tor Anders Petterøe sparkade från vd-rollen när Realtid.se skrev om Towah i juni. Björn Thomas springer genast över till hotellet intill och skaffar ett kvitto på att det var Unaico och inte Towah som betalade tillställningen.

För Towah är det avgörande att kunna visa att verksamheten "inte huvudsakligen anordnas i Sverige". Annars utlöser de en reaktion från Lotteriinspektionen, som hittills inte agerat.

För Unaico är det avgörande att visa att verksamheten går ut på något mer än att låta människor sätta in sina besparingar på Tor Anders Petterøes bankkonton i London.

Därför får "projektledaren" Sebastian Greenwood från svenska pr-byrån Greenwod Communications AB nu god tid på sig att visa vad som hänt med webbplatsen Sitetalk sedan i somras.

Han presenterar en ny grafisk profil: svart istället för ljusblått. Det ska bli verklighet i november. Han visar hur användarna kan använda Google Translate för att översätta från engelska. Resten av förändringarna dröjer. Efter Powerpoint-bilderna visar han live att det går att logga in på sajten, men han aktar sig för att klicka på något.

– Det tar ju tid att bygga något som är väldigt, väldigt stort, säger Sebastian Greenwood.

I framtiden ska det gå att köpa en Iphone med ett enda klick.

– Det känns modernt och fräscht. Legalt.

Lennart Bodell som varit medlem från början, fått Rolexklocka för 5000 euro och rest till Maldiverna med Unaico i våras, intygar snabbt att han redan fått en Iphone leverarad av Unaico på tre dagar för 259 euro, precis som Sebastians powerpointbilder lovar. Det framgår inte vilket företag som levererat. Lennart Bodell svarar senare på en direkt fråga att verksamheten i Sitetalk inte är organiserad i något bolag alls.

Så kliver Unaicos "president" Dan Andersson upp på scenen. Publiken jublar.

Dan Andersson säger att han kontaktade en investmentbank i London i juli för att planera en börsintroduktion, en IPO. Han säger att han inte får säga vilken det var, men det är "en av de fyra största firmorna i världen".

Dan är charmerande, glad och rolig. Han visar humor och självdistans. Han hymlar inte med att han inte hållit vad han lovat och att det inte gått att kontakta företaget.

– Jag hade blivit skeptisk om han inte gjort det, säger en deltagare efteråt.

– Men det fanns ju ingen möjlighet att ställa frågor.

Deltagaren är en av få i lokalen som inte är övertygad om "vem som står för fiolerna", som han uttrycker det. Alla andra verkar ju så säkra på sin sak, och den närmaste uppåt i hierarkin säger att hon tjänar 10.000 kronor i veckan.

– Fast när du väl tror på det kommer du ju försvara det in i döden.

Dan förekommer all kritik genom att dra gamla minnen från 2009 då allt började. Han behöver inte bli allvarlig. Han säger att han tänker fortsätta misslyckas all the way to the top. Unaico ska bli världsledande.

Efter artiklarna på Realtid.se innan sommaren lovade Dan Andersson att se över organisationen. Sedan har det varit tyst. Unaico lägger inte längre ut information lika öppet på internet.

Men här är Dan Andersson bland vänner. De flesta i publiken har varit med i nätverket länge. De flesta som var med från början finns här idag. Alla vet vad det handlar om. "Customer acquisition through incentives", säger Dan.

– Det handlar om att skapa en story.

Hos Rune Evensen i Singapore träffade Dan Andersson resten av ledningen den 25 till 27 oktober. Sedan drog nylanseringen igång: Oslo, Budapest, Graz, Breda, Istanbul, London.

Samtidigt som Dan nu talar i Stockholm pratar andra för Unaico i Slovenien. Berlin, München, Timisoara, Belgrad, Sarajevo Banja Luka och Wroclaw väntar innan månaden är slut.

Dagen innan var det ledningsmöte igen. Dan och de andra har gjort en swot-analys. Innan han går loss om möjligheterna säger han att det varit si och så med det legala och konstaterar att journalister och myndigheter är ett hot mot verksamheten, även om ledningen tänker bli bättre på att hantera dem.

Dan säger att ledningsgruppen tillsammans har 160 års erfarenhet av det här. Unaico kallar det "multi level marketing". Dan Andersson har börjat säga "direktförsäljning".Kenny Nordlund säger "relationsmarknadsföring".

Senare under kvällen ska Dan berätta att Rune Evensen plockar ut 125.000 kronor i veckan från Unaico.

Norrmannen Jarle Thorsen grundade Unaico i januari 2009, berättar vd Dan Andersson. I juni hade nätverket 1.000 medlemmar. Efter ett år samlade han 800 personer i ett enda möte. När sajten Sitetalk lanserades i februari 2010 hade nätverket 30.000 medlemmar.

När Realtid.se rapporterade i juni hade nätverket 100.000 medlemmar i hela världen. I oktober var det 300.000.

– Vi ska nå en miljon i januari 2011. Sedan är vi snart tio miljoner. Vi har satt som mål att vara 50 miljoner medlemmar innan året är slut, men jag tror att vi blir 50 miljoner medlemmar redan till sommaren, säger Dan Andersson.

Det susar till lite här och där i publiken men sedan blir det tyst igen.

Towah är beroende av Mastercard, men inte av Unaico. För Unaico är inte längre ensamma om att dra in pengar från svenskar med en egen Facebook-kopia på internet.

Advokat Henning Witte är nu vd för Towah Sweden AB i väntan på nyrekrytering. Är det förenligt med rollen som registrerad advokat i Advokatsamfundet?

– Det kan man fundera över om det är bra. Det är bland annat därför det ska vara övergående, säger han själv.

Henning Witte drog tillbaka ansökan om tillstånd från Finansinspektionen efter artiklarna i somras. Den 1 augusti trädde en ny lag om betaltjänster i kraft. Sverige tillämpar nu EU-direktivet om betaltjänster. Därmed kan Towas verksamhet ha blivit olaglig, särskilt så länge de behåller Unaico som kund.

– Kärnfrågan är: Är Unaico ett pyramidspel eller inte, säger Henning Witte.

Tor Anders Petterøe tycker att den nya lagen är "väldigt bra".

– Vi vill gärna utvidga Towah till en viktig spelare och en del av Sveriges finansiella miljö och utveckla våra relationer till svenska myndigheter.

– Jag värdesätter att du sätter fingret på saker som är intressant och kan belysas bättre. Jag ser fram emot ett bra samarbete framöver, säger Tor Anders Petterøe.

Att Fred Conrads är ny Norden-vd hos Mastercard har hans pr-konsulter i Stockholm och Bryssel inte velat berätta sedan de fick frågan den 22 oktober. Själv har inte svarat på mejl.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in