I panelen: Agnes Hammarstrand (Delphi Advokatfirma), Esbjörn Lundevall (SEB), Bo Karlsson (PWC). Foto: Respektive Bolag.
I panelen: Agnes Hammarstrand (Delphi Advokatfirma), Esbjörn Lundevall (SEB), Bo Karlsson (PWC). Foto: Respektive Bolag.
Panel

”Den kanske tuffaste tiden i min karriär”

Att den coronapräglade våren har varit extremt tuff för det svenska näringslivet intygar veckans expertpanel med flera konkreta exempel. Framåt är panelen positiv, även om osäkerheten är fortsatt stor.

Publicerad 2020-06-12

Även om våren inte blivit som de flesta föreställt sig har den nya marknadsklimatet både skördat offer men också skapat nya möjligheter. Fredagens panelister från Delphi Advokatfirma, SEB och PWC summerar våren och blickar framåt.

Hoppas allt fler förstår vikten av digitaliseringsprojekt.

Agnes Hammarstrand, partner, Delphi Advokatfirma:

Hur skulle du sammanfatta våren för er del?
– En annorlunda vår som för alla. Den har varit utmanande på många sätt. Mitt team har en stark verksamhet specialiserad på förebyggande juridik inom retail, konsument, avtal och dataskydd som tappat i omsättning. För mig har det varit den kanske tuffaste tiden i min karriär, inte minst då många av de kunder jag arbetar med och brinner för har så oväntat och drastiskt hamnat i kris. Allt roligt har avbokats.

– Men samtidigt har det varit positivt att se hur alla tvingats bli digitala och hur smidigt det funkat. De senaste veckorna har jag upplevt att det vänder och fler affärer görs igen.

Vad tror du om läget efter sommaren?
– Jag hoppas att många verksamheter kommer igång igen och att vi åter kan ses i större utsträckning. Åh, vad jag längtar!

– För vår del ser vi att flera juridiska frågeställningar kommer att öka i spåret av coronakrisen och den kris som många företag ställts inför under våren. Jag hoppas allt fler förstår vikten av digitaliseringsprojekt och ökat fokus på e-handel och juridiken som är förknippad därmed.

Vårens mest spännande företagsnyhet?
– Om vi ska bortse från allt corona-relaterat och fokusera på det positiva: Att försäljningen av el- och hybridbilar med nya affärsmodeller för att ha bil äntligen börjar ta fart på riktigt. Utöver Polestar2 i början av året så meddelar Lynk & Co att deras bilar snart kommer som prenumeration. Som född Hisingsbo är jag stolt över allt spännande som nu sker på Hisingen från bland annat nya Geely Innovation Center.

Någon annan somrig fundering?
– Vi måste se framåt nu och arbeta mer än någonsin! Nu behöver vi arbeta mer än någonsin! Men i sommar blir det såklart semester och se då till att stötta era lokala näringsidkare!

Den snabbaste kraschen i modern tid följt av en enastående återhämtning.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB:

Hur skulle du sammanfatta våren för er del?
– Exceptionellt volatilt. Från en sällsynt styrka till den snabbaste kraschen i modern tid följt av en enastående återhämtning.

Vad tror du om läget efter sommaren?
– Sannolikt fortsatt volatilt i ett historiskt perspektiv men troligtvis och förhoppningsvis inte i närheten av den dramatik som våren bjudit på.

Vårens mest spännande företagsnyhet?
– Oj, det finns ju många och samtidigt är de flesta på ett eller annat vis direkt relaterade till covid-19. Ska jag lyfta fram en i Sverige som jag tror kommer att förknippas med denna kris är det den positiva vinstvarningen från Essity till följd av bland annat mjukpappershamstringen. Internationellt måste det dock vara vaccinbolaget Modernas framsteg mot ett covid-19-vaccin, vilket bidrog till att lyfta börserna världen över under några dagar, det tillhör inte vanligheten att ett forskningsbolag kan få den typen av påverkan.

Marknadsläget efter sommaren är oerhört svårbedömt.

Bo Karlsson, Chief Digital Officer på PWC Sverige:

Hur skulle du sammanfatta våren för er del?
– Våren har dominerats av coronakrisen och dess effekter vilket kraftigt har påverkat hur vi arbetar. Vår samverkan med kunderna har dock fungerat väldigt bra tack vare att vi så tidigt och offensivt gick in i effektiva molnbaserade lösningar. Redan integrerade verktyg som Google, Salesforce och Workday gav oss förutsättningar att snabbt växla om till att arbeta helt digitalt.

– Vi har sett en stark ökning av rådgivningstjänster kring hur företag ska hantera krisen, och inte minst regeringens olika stödpaket. Den har också varit en katalysator för snabbare digitalisering och vi har nyttjat den för att satsa på att ytterligare öka den digitala kompetensen hos både våra medarbetare, men också i samhället i stort. Bland annat gjorde vi appen Digital Fitness kostnadsfri till alla intresserade under några månader. Testa gärna den!  

Vad tror du om läget efter sommaren?
– Jag tror att vi kommer att se en gradvis återgång till ett nytt normalläge. Vi har inlett en återgång till kontorsarbete som innebär att vi för närvarande tillåter en beläggning på 20 procent. Exakt hur det kommer att se ut efter sommaren vet vi inte än, men vi följer självklart noggrant smittspridningens utveckling och dess effekter på både sjukvård och näringsliv.

– Marknadsläget efter sommaren är oerhört svårbedömt så vi förbereder oss så bra vi kan för att både kunna hantera en tuff period men samtidigt finnas tillgängliga för att snabbt kunna växla upp när våra kunder har kommit till ett nytt normalläge.

Vårens mest spännande företagsnyhet?
– Jag vill lyfta fram vår satsning på att skapa en ännu mer digital leverans i våra kunduppdrag över alla våra affärsområden. Tack vare våra digitala verktyg kan vi ge våra kunder nya insikter i realtid och samverka digitalt när det gäller att inhämta, analysera och dra slutsatser från data.

– För vår revisionsaffär möjliggör verktygen dessutom en proaktiv revision som är inriktad på nutid och framtid istället för att enbart konstatera vad som skett tidigare. Sedan ska det också bli både roligt och spännande att följa vår nya vd Sofia Götmar-Blomstedt som tillträder den 1 juli, efter 25 år på PWC.

Någon annan somrig fundering?
– Min känsla är att den här våren har varit väldigt tuff för både de som haft väldigt mycket att göra under krisen och för de som har gått sysslolösa av olika anledningar. Därför blir min fundering att jag önskar alla en både av- och nedkopplad sommar i Sverige med mycket sol, glass och bad.

– Förhoppningsvis kan gemensamma insatser också stoppa spridningen av coronaviruset vilket skulle rädda liv såväl här i Sverige som globalt, och dessutom förhoppningsvis få de ekonomiska hjulen att börja snurra igen mot ett nytt normalläge i samhället.

Platsannonser