FinansNyhet

Debutrally på fredagsbörsen

Publicerad

Fredagsbörsen bjuder på två Kina-puffar. Nynoterade Volvo Cars med huvdägaren kinesiska Geely i spetsen, och Advanced Soltech som säljer el i Kina, stiger under morgonens handel.

Annelie Östlund

Reporter

Volvo Cars, som börsdebuterade med en teckningskurs på 53 kronor och ett sammanlagt börsvärde på 158 miljarder kronor, har en timme efter börsöppning handlats upp med närmare 10 procent.

I ett pressmeddelande bekräftas också att bolaget fått 200 000 nya aktieägare.

Även högriskaktien Advanced Soltech, som idag särnoteras på First North, klarar sig inledningsvis bra med en kursuppgång på närmare 7 procent.

Annons

Realtid har tididigare rapporterat att Advanced Soltech går till börsen med högre räntekostnader än rörelsevinst samt att verksamheten byggts upp med dyra obligationslån på närmare 1 miljard, som samtliga måste refinansieras 2023.

Som lök på laxen gick nyemissionen inför särnoteringen trögt. 

Mordern, Soltech Energy, hade erbjudit sina aktieägare att teckna aktier i Advanced Soltech. Det handlade om inköpsrätter som gav rätt att teckna aktier till kursen 27 kronor per aktie.

Annons

Utfallet visade att erbjudandet tecknades till endast 62 procent under anmälningsperioden och att resten kommer att tecknas tack vare garantiåtaganden.

Även Synsam gör debut – men på huvudlistan. Vid 10-tiden har aktien handlats upp till 56,50 från teckningskursen 50 kronor vilket innebär en uppgång på 13 procent.

Ett bolag som samtidigt skulle ha listats på Nasdaq First North idag, men som ställt in i sista minuten, är fintech-bolaget Rocker. Beslutet har tagits trots att listningsemissionen blev övertecknad.

Annons
Annons