"Regeringen borde sätta digital transformation i centrum i nästa budget för att påskynda utbyggnad av hög kapacitet och säkra nätverk över hela landet." Det skriver Antonio Marsico,  vd för Avanade Sverige. Foto: Avanade
Debatt

Vi lever i en global värld men vi behöver ta ett nationellt ansvar

Regeringen bör inte fastna i akuta stödåtgärder, utan bana väg för en ny era av investeringar i forskning och utveckling och teknologi för att undvika att vi blott blir konsumenter av digitala lösningar som andra har utvecklat. Det skriver Antonio Marsico, vd för Avanade Sverige.

Uppdaterad 2020-06-03
Publicerad 2020-06-02

Vi behöver alltid ny teknik, men det vi hitills har erfarit under krisen är inte så mycket ny teknik som nya innovativa sätt att utnyttja befintlig teknik. 

Man kan naturligtvis aldrig önska sig olyckor, men nöden är verkligen uppfinningarnas moder. Jag är förbluffad över all denna kreativitet. Fler människor e-handlar och idag utgör den 36 procent av totala försäljningen i Kina. Användningen av medicinska appar för hälso- och vårdstjänster ökar med till exempel patientvårdstjänster, telehälsa och automatiserad patientprioritering. Vi ser en liknande utveckling inom många andra områden. 

Molnet har varit nyckeln till framgång för distansarbete över hela världen under krisen. Men molnet och internet är globala fenomen! Har inte krisen hitills visat att vi måste behålla den nationella kontrollen över våra egna resurser? Jag anser att vi måste lära oss att leva med ett dubbelt förhållningssätt. Vi lever i en global värld men vi behöver ta ett nationellt ansvar.  

Nationella initiativ spelar en avgörande roll för säkerhet, resursfördelning och skapandet av ekonomiska incitament. I Sverige bör våra politiker driva på digitaliseringen inom offentlig sektor som jämsides med storbankerna släpar efter på grund av förordningar och regleringar.  

Erfarenheterna visar att platsen på sikt ersätts av kontroll på distans. Våra politiker behöver därför uppmuntra säkra lösningar för fjärrbearbetning med vägledning och stöd för datasekretess och cybersäkerhet. Det är hög tid att stödja sådana investeringar i innovation.

Krisen har tvingats oss att använda mer digitala tjänster och det är uppenbart att de behöver bli mer användarvänliga. Regeringen borde sätta digital transformation i centrum i nästa budget för att påskynda utbyggnad av hög kapacitet och säkra nätverk över hela landet. 

De sårbara mindre företagen kan räddas med en hållbar digital agenda finansierad genom lätt tillgängliga fonder där satsningarna på innovation och forskning reflekterar människors nya vanor, anammar hyperautomatisering och uppmuntrar fortbildning av arbetskraften.  

Det är kritiskt att investeringar i forskning och utveckling tar fart, särskilt som det tar tid att skörda frukterna. Regeringen bör inte fastna i akuta stödåtgärder, utan bana väg för en ny era av investeringar i forskning och utveckling och teknologi för att undvika att vi blott blir konsumenter av digitala lösningar som andra har utvecklat. Målet med att rikta stöd till investeringar i innovation måste vara att skapa en stabil grund för bättre hållbarhet och hälsa.  

Antonio Marsico
Vd Avanade Sverige

Om skribenten:
Antonio Marsico är teknolog med lång internationell affärskarriär inom IT-sektorn. Han verkade i den italienska huvudstaden Rom när han för ett och ett halvt år sedan utsågs till Sverigechef med placering i Stockholm av sin arbetsgivare, det Accenture- och Microsoftägda IT-företaget Avanade med 38 000 medarbetare. 

Platsannonser