Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige.
Foto: Alexander Donka
Debatt

"Svenska startups kan lösa världens största utmaningar"

"Det är dags att näringslivet och politiker tar ett krafttag och stöttar smarta idéer som kan lösa världens största utmaningar. Det är nu och idag som vi behöver agera." Det skriver Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige.

Uppdaterad 2019-05-07
Publicerad 2019-05-07

Hur kommer det sig att det inte finns ett större engagemang att ta tillvara på all innovationskraft som finns i Sverige som kan lösa världens största utmaningar med teknisk innovation?

Greta Thunberg har skapat en folkrörelse som engagerar unga som gamla, politiker och näringsliv. Låt oss ta vara på den vilja att förändra vår omvärld som finns i Sveriges impact tech bolag och ge dem de bästa förutsättningarna för att skapa en hållbar värld.

Sverige har en mängd tekniskt kompetenta entreprenörer och bolag som vill göra skillnad och som drivs av en passion att göra världen till en bättre och hållbar plats. Det är dags att näringslivet och politiker tar ett krafttag och stöttar smarta idéer som kan lösa världens största utmaningar. Det är nu och idag som vi behöver agera. För en nödvändig samhällsförändring behövs nytänkande vilket i sin tur kräver investerare som är beredda att ta risker och tänka långsiktigt. Men det går inte bara att prata om problemen, det behövs lösningar.

Enligt en undersökning som Danske Bank genomfört är intresset för att starta och driva impact tech bolag större än någonsin, och glädjande nog är flera av dessa bolag grundade av kvinnor. Men faktum kvarstår att 74 procent av impact tech-bolagen har, trots mycket intressanta affärsidéer, svårt att finna en långsiktigt hållbar intäktsmodell. Vi såg detta som en möjlighet för oss som bank att göra skillnad. Under 2018 lanserade vi plattformen +impact där startups får kostnadsfri experthjälp för att kunna fortsätta växa. Intresset är massivt och under 2019 har inflödet av experter som vill vara med och bidra har varit jättestort. Gretaeffekten har gjort att fler vill engagera sig för att bidra till hållbarhet. Men det räcker inte.

Vi behöver mer gemensamma krafter i samhället. Den 10 maj arrangerar Danske Bank och Reach for Change en dag för startups som vill vara med och förändra världen. På plats finns även Creandum och experter inom marknadsföring, affärsutveckling och hållbarhetsfrågor – allt för att vara med och se till att goda idéer blir lönsamma bolag.

Det är dags att Greta får se verkliga aktiviteter som bidrar till en bättre värld och inte låta det stanna vid vackra ord. Låt oss med gemensamma krafter hos näringsliv, organisationer och från politiskt håll se till att Sverige blir en ledande nation inom impact tech och bidra till att skapa de bästa lösningarna på världens största utmaningar. Vi är säkra på att det också är nyckeln till svensk tillväxt på sikt.

Berit Behring
Vd Danske Bank Sverige

Platsannonser