Adam Bäckström
Debatt

Socialdemokratiska visioner har staplats på hög men formats till önsketänkande

Stefan Lövfen leder ett parti där utopiska visioner ständigt kantrar när verklighetens vågor sköljer in över den socialdemokratiska båten. Det skriver Adam Bäckström, samhällsintresserad samhällsvetare. 

Publicerad 2021-09-16

Redan i valrörelsen 2014 började Socialdemokraterna med stora visioner för arbetsmarknadspolitiken. Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU vid början av år 2020. Hur det gick med den visionen? Mellan oktober 2014 och februari 2020, ökar arbetslösheten bara i ett EU-land, det är i Sverige. Den visionen föll inte väl uti verkligheten. Sen dröjde det bara till hösten 2015 innan Lövfen återigen kom med storslagna visioner när den stora flyktingkrisen kom.

Knappt hann ekot från Medborgarplatsen tystna innan det blev en helomvändning av politiken. På några veckor.

Senare stramade Sverige åt flyktingpolitiken. Det blev svårare att komma till landet som asylsökande. Löfvens vision blev återigen en illusion. När flyktingkrisen mattades av kom nästa samhällsutmaning Gängbrottslighetens konsekvenser kunde inte längre negligeras. I den alltjämt konstanta debatten om ”hårdare tag” kom nya visionära löften från Stefan Lövfen, som även dom visade vara orealistiska i möte med verklighetens förutsättningar.

För Stefan Lövfen darrade inte på manschetten när han i mars 2017 meddelade att regeringen är fast besluten ”knäcka gängen. Är det en genomförbar vision? i SVT:s Agenda (29/8 - 2021) talade den internationellt erkända kriminologen David Kennedy klarspråk om samhällets makt. Samhället kan aldrig ”krossa gängen” enligt honom. Men däremot kan samhället ta itu med skjutningarna inom gängen. Men utvecklingen för detta år pekar milt uttryckt inte i rätt riktning där över trettio personer dödats i skjutningar, som är en ny vardag. Men kan man inte lyckas med kriminalpolitikens visioner kan man alltid gå vidare till miljöpolitiken eller?

Miljöfrågan är förstås ingen fråga där storslagna visioner saknas. Stefan Lövfen förklarade att siktet är inställt på att "Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland” år 2045. (Aftonbladet 13/10–2019). Det ska ske samtidigt som kärnkraften avvecklas. Men kärnkraften är den enskilt största energikällan som producerar en tredjedel av Sveriges el. Frågar man Energimyndigheten tror dom på en ökad lönsamhet av kärnkraft när efterfrågan på el stiger. (SR 19/4 2021). Lövfens klimatvision framstår som en omöjlig ekvation om kärnkraften avvecklas. För hur ska Sverige kunna möta upp ett scenario där elproduktionen kan behöva fördubblas till år 2045 enligt Energimyndigheten?

Socialdemokraterna är ett idéparti. Och politik är att vilja som Palme sade. Och att vilja är väl aldrig fel. Så länge viljan inte tar sig uttryck med orealistiska visioner. Socialdemokratiska visioner har staplats på hög men formats till önsketänkande. Det Sverige behöver är inte visioner som gör oss störst eller bäst. Vi kan väl sikta på lite bättre än genomsnittet bara? Kvar står Socialdemokraternas vision om ett starkare samhälle, men partiet måste lämna de storslagna utopierna om vägen dit bakom sig. Socialdemokraterna förvandlar annars bara det som är en framtidsvision till nutidens fiktion.

Adam Bäckström
Samhällsvetare

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in