Frida Bratt. Foto: Nordnet
Debatt

Regleringar – det enda hotet

Det är frossa i techaktierna, men jag tror inte att frossan är början på ett nytt stort ras. Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Publicerad 2020-09-08

Frågar du mig är det en inte orimlig reaktion på en helt otroligt snabbt uppgång, som rentav kan vara sund. Jag tror inte att frossan är början på ett nytt stort ras. Men den är en sund påminnelse om att se över hur riskspridningen i din portfölj egentligen ser ut.

Det har varit skakigt på Wall Street de senaste dagarna, och det är techaktierna som oron gäller. Frågan många ställer sig är om det här är början på en ny stor nedgång? Är det nu V blir W?

Jag var en av dem som trodde på en W-formad återhämtning i våras. Stora börsfall har inte sällan historiskt åtföljts av en återhämtning som går i vågor. Men få är de i marknaden som INTE tagits på sängen av den oväntat snabba och långa uppgången sedan mars.

Men uppgången har inte varit bred. Den har drivits primärt av ett litet antal sektorer, med techbolagen i spetsen, som å sin sida nått i vissa fall mycket höga P/E-tal. Det gäller inte bara techjättarna i USA, där det nu kommer rapporter om att optionshandel av japanska Softbank drivit på uppgången. Även svenska IT-bolag, särskilt bolag som kan kopplas samman med ökat hemmasittande och hemmjobb, har varit stekheta. Ta en titt på Bambuser, som ett exempel.

Så är då detta början på en ny större nedgång? Är den rentav att jämföra med IT-bubblan? Jag har fått frågan från ett flertal medier under våren och sommaren.

Mitt svar är nej. Jag tror inte att det här är en techbubbla som den vi såg i början av 2000-talet. Vad gäller både de hetaste amerikanska techjättarna och flera av de svenska IT-bolagen ställer värderingarna visserligen stora krav på framtida vinstlyft. Men de amerikanska techjättarna tjänar bra med pengar – de är vinstmaskiner. De dominerar på sina marknader och flera av dem har verksamheter som lär fortsätta gynnas av beteendeförändringar som blir bestående efter pandemin, som exempelvis Microsoft med sitt Teams. Det finns egentligen finns bara ett hot; regleringar.

Men är det början på en ny större nedgång? Det som talar emot det är hur handeln sett ut i techjättarna de senaste dagarna, där både Tesla och Apple exempelvis varit nere på minus, men sedan stängt på noll eller svagt plus. Det är inte ett mönster som brukar karaktärisera riktigt rejäl oro, som den vi såg i våras.

Jag tror att den här frossan blir temporär. Jag tror att börsen överlag kommer att hållas under armarna av låga räntor, där Feds nya inflationsmål stöttar. Men när stora krav ställs på framtida vinster så är det klart att det finns en fallhöjd. Frossan kan fungera som en sund påminnelse om att man alltid behöver ha en god riskspridning i portföljen. Och kanske är det början på en kommande rotation från tillväxt till värdebolag.

Ha aldrig för mycket i enskilda bolag, och se till att komplettera techbolagen med innehav i andra sektorer. Är du fondsparare så var medveten om att techjättarna utgör en stor del i en vanlig globalfond. Du behöver inte komplettera med en techfond eller en USA-fond. Själv har jag börjat snegla mot cykliska Europa.

Frida Bratt
Sparekonom, Nordnet

Platsannonser

Logga in