Annons

Annons

JohanP.jpg

Johan Pehrson
Johan Pehrson.

Liberalerna: "Trappa ned ränteavdragen nu!"

"När EU-kommissionen återigen varnar Sverige för svenskarnas allt större privata skulder måste det mötas med minskade ränteavdrag." Och det är bråttom, skriver Johan Pehrson, ekonomisk-politisk talesman för Liberalerna, som riktar sina krav mot finansminister Magdalena Andersson.

 

Förra onsdagen presenterade EU-kommissionen sina landrapporter om medlemsländernas ekonomiska utveckling. Ännu en gång konstateras att Sverige har makroekonomiska obalanser.

Särskilt oroväckande enligt rapporten är bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning. Frågan är om Magdalena Andersson denna gång tar till sig av kommissionens oro och faktiskt vågar ta tag i de hot som länge avancerat i bakgrunden med handlingskraftiga reformer. Under sin tid som finansminister har hon nämligen tyvärr gjort det till en vana att helt ignorera kommissionens rekommendationer. Samtidigt förväntar hon sig att andra länder ska ta till sig och åtgärda de risker och obalanser kommissionen påpekar där.

Liberalernas framgångar i förhandlingarna om Januariavtalet innebär förvisso att några av de mest kroniska problemen på bostadsmarknaden nu kommer att behandlas. Fri hyressättning i nyproduktion, avskaffad flyttskatt och omfattande regelförenklingar kring byggandet kommer på sikt att leda till fler och billigare bostäder. Men när EU-kommissionen återigen varnar Sverige för att svenskarnas allt större privata skulder måste det mötas med minskade ränteavdrag. Och det brådskar! En nedtrappning av ränteavdragen bör göras medan räntorna fortfarande är låga för att denna nödvändiga reform inte ska slå alltför hårt mot hushållens ekonomi.

Annons

Annons

Det senaste årets dämpade bostadspriser är ett tydligt tecken på att sämre tider är på väg. När konjunkturen vänder – och det gör den snart – kommer även finansministern tvingas inse att svenskarnas överbelåning skapar bekymmer. Bekymmer inte bara för var och en som riskerar att drabbas av den följande räntechocken, utan också för hela samhället som i falsk trygghet vilat på den förra regeringens lättjefulla agenda.

Liberalerna påtalade under hela förra mandatperioden att högkonjunkturen borde ha utnyttjats till att stärka vår ekonomi, till att bygga upp en buffert inför kommande kriser och till att genomföra strukturreformer som långsiktig höjer tillväxten i Sverige. Regeringens enda försök till att dämpa hushållens ökande skuldsättning – amorteringskraven – har inte visast sig ha någon tydlig effekt men däremot ytterligare försvårat för unga på bostadsmarknaden. Vi sökte vid flera tillfällen breda uppgörelser på just bostadsområdet, bland annat inom ramen för bostadssamtalen 2016 och rörande vårt förslag om nedtrappning av ränteavdragen – men ingen respons från Magdalena Andersson.

Vad vi såg under förra mandatperioden var inget annat än ett oansvarigt riskspel med hushållens ekonomi. Det får det lov att vara slut på det nu. Med Liberalerna vid förhandlingsbordet kommer Magdalena Andersson inte längre kunna komma undan med att ignorera EU:s ekonomiska rekommendationer.

Johan Pehrson
Ekonomiskpolitisk talesperson (L) och kandidat till Europaparlamentet

 

Annons

Annons

Annons

Annons