Annons

Annons

PON_dubbel.png

PO Nilsson på Prior & Nilsson svarar med en volley på Per Lindvalls krönika om indexfondernas överlägsenhet.
PO Nilsson på Prior & Nilsson svarar med en volley på Per Lindvalls krönika om indexfondernas överlägsenhet.

"Indexfonder framför allt en succé för fondbolagen"

“Förvaltning genom indexfonder är snarare en affärsmässig succé för bolagen som skapat produkterna än en bra lösning för  sparare.” Det skriver P-O Nilsson på Prior Nilsson, som en replik på Per Lindvalls krönika om indexfonder, där han belyser deras styrka jämfört med fonder med aktiv förvaltning.

Indexfonder har som vi alla vet fått en enorm uppmärksamhet i media det senaste decenniet. Är det en så bra produkt som det sägs?  Ska man tro många kloka personer på väldigt välrenommerade universitet i USA är indexfonder det självklara valet för de som vill placera sina pengar i aktier.

Per Lindvalls krönika - klicka här>>

Är det så i verkligheten? Ja i så fall är fondförvaltare den enda yrkesgruppen där alla utför sitt yrke medelmåttigt. När vi väljer advokat, hantverkare, verkstad, läkare med mera är jag övertygad om att de flesta av oss vänder sig till vänner eller personer i vår närhet för att få råd om vilka man ska vända sig till. Då nöjer vi oss inte med att slumpmässigt välja någon som dyker upp när vi googlar. Detta gör vi såklart för att vi vet att det skiljer sig mycket mellan de som utför sitt yrke väldigt bra och de som inte är lika framgångsrika.

Annons

Annons

Är det därmed rimligt att tro att det inte finns fondförvaltare som är bättre än andra? Givetvis är det inte det. I Sverige, som vi är verksamma i, kan man se att det finns flera fondförvaltare som över tid skapar en väldigt mycket bättre avkastning än en indexfond. Så vad är problemet? Precis som när man vill välja rätt advokat eller byggare så måste man välja en förvaltare som skapar detta mervärde. Till vår hjälp att välja finns bland annat historisk avkastning. Det är ett utmärkt sätt att börja sondera bland valmöjligheterna. Precis som att en elev i skolan som att har presterat bra på fem matteprov har större förutsättningar att leverera bra resultat på det sjätte än en elev med mediokert resultat så är det rimligt att tro att detta gäller de flesta yrkeskategorier också.

Är kostnaden för förvaltning lika viktig som det också påstås och skrivs så mycket om? Ja det är viktigt då vi alla vill köpa prisvärda produkter oavsett vad det gäller. Man får dock komma ihåg att kostnaden för förvaltning alltid har belastat alla fonders avkastningshistorik. Men vad är då en prisvärd produkt? Svaret är inte så svårt. Det är en fond som historiskt  visat en avkastning som överstiger index efter kostnader. Köper vi några sådana fonder till vårt sparande kommer utfallet bli väsentligt bättre än indexfonder som i bästa fall går som index. Om man ska välja en aktiv fond finns det mycket information om de olika fonderna på såväl PPM såsom de flesta hemsidor där man kan man köpa och sälja fonder. Känner man att det är för svårt och man saknar någon man kan fråga om råd men likväl känner att man vill vara exponerad mot aktiemarknaden kan dock indexfonder vara ett alternativ.

Vill man dessutom påverka världen tar man INGET hållbarshetsansvar som investerare i en indexfond - då dessa köper alla bolag i index. Som aktiv förvaltare kan man välja bort de bolag som man tycker är sämst i detta avseende och som Håkan säger i Sune-filmerna ”de kommer få faaan för detta” och över tid få lägre marginaler. Eller vill ni som en talare nyligen sa vid Fondmarknadens prisutdelning se era barn i ögonen om 10-20 år och säga ”nej” när de frågar om du tagit  miljön i beaktning i samband med deras sparande? Idag finns få indexfonder som är hållbara men jag tror vi kommer se fler över tiden.

Min slutsats är att ett sparande i  fonder som bedriver aktiv förvaltning är ett mycket bättre alternativ än sparande i indexfonder då historiken tydligt visar att det finns en grupp förvaltare som levererar avkastning som är högre än indexfonderna. Även en modest överavkastning per år resulterar i betydande större  sparat belopp med tiden. Förvaltning genom indexfonder är snarare än affärsmässig succé för bolagen som skapat produkterna än en bra lösning för sparare. Studierna som stödjer indexfonderna förträfflighet blir inte bättre än deras ansats och input och personligen ger jag lika mycket för dem som studien som US National Library of Medicine National Institutes of Health gjorde 1994 att socker inte gör barn ”sugar high”.

 

PO Nilsson
Grundare och delägare i Prior & Nilsson och Partners AB, styrelseledamot i Prior & Nilsson Fond och Kapitalförvaltning AB.

 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons