Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Foto: SPP
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Foto: SPP
Debatt

Hög tid att lära av äldre generationer

Att redan idag intressera sig och sätta sig in i pensionens olika delar och hur de livsval du gör påverkar pensionen är inte alltid en självklarhet, men avgörande för ditt liv som pensionär.  Det skriver Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Uppdaterad 2020-11-30
Publicerad 2020-11-30

Pensionen handlar till stor del om att avstå någonting idag för att ditt jag i framtiden ska få leva som du vill och önskar.

Förra veckan kom Pensionsmyndigheten med en rapport om vad dagens 70–75-åringar hade gjort annorlunda gällande sin pension om de kunde välja om. Rapporten ger oss en inblick i hur människor uppfattar sina gjorda val när de väl börjat ta ut sin pension och hur dessa val, enligt dem själva, har påverkat deras livssituation.

Det är unikt att på detta sätt få inblick i och tips från andras erfarenheten när de tittar i backspegeln. Oavsett om du är långt ifrån pensionen eller redan knackar på dörren till den kan du använda dessa lärdomar för att själv ta kontroll över och optimera din pension. 

Det vi vet är att ungefär nio av tio anställda har en tjänstepension, och att tjänstepensionen blir en allt större och viktigare del av den totala pensionen (framförallt för de med höga inkomster som når taket för intjäning i den allmänna pensionen). Trots det saknas många gånger kunskap kring vad tjänstepensionen innebär och hur man ska planera den. Det som vi också ser är att de extra åren du väljer att arbeta har stor påverkan på den pension du får – enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten kan ett extra arbetsår efter 65 ge så mycket som 11 procent mer i pension. 

Det individuella sparandet blir också allt viktigare för att du som pensionär ska kunna ha samma levandasstandard som du har idag. Därför är det viktigt att förstå vikten av att det du avstår idag faktiskt gör skillnad för dig den dagen du går i pension. Det kan handla om några hundralappar i månaden från att avstå några spontanköp eller en latte på stan, som över tid kan växa till en rejäl summa. Ju tidigare du börjar med ditt privata pensionssparande, desto mindre belopp krävs för att få en rimlig inkomst som pensionär. 

En vanlig och återkommande missuppfattning som vi även ser i undersökningen är att korta uttag av pensionspengarna skulle ge mer i pension. Kortsiktigt stämmer detta, men på lång sikt kan det beslutet kosta mycket. Idag lever vi allt längre och är piggare den dagen vi lämnar arbetslivet. Många underskattar både hur länge de kommer att leva men också den fortsatt goda hälsa som gör att vi ofta behöver en större summa pengar att leva för även efter de första tio åren efter pensionen. 

Mitt bästa tips till ditt nuvarande och framtida jag är att planera pensionen i god tid och ta så många medvetna val du kan redan idag. Har du bara några år kvar till pensionen är det inte hellre för sent att börja planera och se hur du kan optimera pensionen exempelvis genom att arbeta några år extra eller att ta ut delar av pensionen på länge tid. 
 

Från undersökningen är följande 70-75-åringarnas bästa tips:
De olika tipsen är rangordnade efter hur många av de intervjuade som nämnt dem.

  • Ha ett eget sparande till pension i någon form – gärna så tidigt som möjligt
  • Börja ta ut din pension senare eller så sent som möjligt
  • Arbeta längre
  • Informera dig/ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden och räkna på olika alternativ, till exempel hur stor pensionen blir om du arbetar längre, tar ut tjänstepensionen livslångt med mera
  • Ta reda på om du på din nuvarande arbetsplats, och på tidigare arbetsplatser, omfattas av kollektivavtal eller tjänstepension
  • Se över uttagstiden av dina tjänstepensioner, ta ut tjänstepensionen på minst 10 år eller livslångt

Shoka Åhrman
Sparekonom, SPP
 

Platsannonser