Agnes Hammarstrand.
Agnes Hammarstrand.
Debatt

"Glöm branschens tidigare svek!"

De flesta delägare och chefer på advokatbyråer är män och statistiken rör sig fram med snigelfart – men det är dags nu för oss att välja att inte vara gnälliga och att inte ge upp. Det skriver Agnes Hammarstrand, delägare och aktiv i ledningen av Delphi Göteborg.

Uppdaterad 2019-01-30
Publicerad 2019-01-30

Bilden av en konservativ bransch frodas: Advokatbyråerna sägs vara hierarkiska och anpassade för en man med hemmafru. Jurister bokas in på möten de har svårt att delta på och pikas om de går hem tidigt, då tiden på kontoret är den viktigaste (s.k. ”facetime”). Starka kvinnor ses som ”puschiga” eller ”hårda” och rekommenderas ”ta det lugnt” med följden att de blir ”duktiga flickor” som senare får höra att de ”synts för lite” och ”borde tagit för sig mer”. Deltidsarbetande eller föräldralediga jurister blir brännmärkta för att ”inte satsa på karriären” med mindre ansvar som följd. Sälj- och kundvårdscoachning sker män emellan och karriärkliv förutsätter manlig bonding - med följden att köparna av juridik fortsätter köpa  av män. I sann ”meetoo-anda” stannar förövaren kvar på byrån – medan kvinnan rekommenderas att söka sig vidare.

Om bilden är sann är det lätt att förstå varför så många kompetenta kvinnor och moderna män väljer bort advokatbyråerna. Trots att de älskar arbetet i sig.

Det är lätt att bli gnällig och vilja ge upp.

Men nu kommer det fina. Den ovan beskrivna föreställningen av en affärsjuridisk advokatbyrå är ingen naturlag. Tvärtom. Den må ha varit sann - men under tiden vi funderar på om vi ska vara gnälliga och ge upp så håller den i rask takt på att förpassas till historien. På många håll har den redan placerats på historiehyllan. För många advokater har insett att inget ”löser sig  med tiden”. Istället har de medvetet och strukturerat drivit ett förändringsarbete – för att behålla talanger men också för att själva trivas och må bra. De har infört nolltollerans mot kränkande beteenden och kastat ut förövare.

Ett arbete på en större affärsjuridisk byrå är perfekt för moderna män och kvinnor. Med många kollegor och teamarbete skapas bra förutsättningar för balans i livet, ostörd semester, VAB och avlastning när det ”kör ihop sig” samtidigt som kundens behov kan vara i centrum. Med digitalisering och kunskapsdelning kan ”facetime” och långa kontorstider vara ett minne blott. Inlagda tider i kalendern respekteras – oavsett om de rör förskolehämtning eller M&A-closing. Anställda kan arbeta hemifrån - ingen bryr sig så länge jobbet blir gjort.

Moderna ledningsgrupper inser vikten av ledarskap och  att alla anställda erbjuds coachning i sälj, kundvård och affärsmannaskap samt samma karriärmöjligheter. Inser att för tuffa debiteringskrav skapar en kortsiktighet - som även kan kväva de som älskar att arbeta. Inser vikten av att arbeta bort strukturer, fördomar och inlåsta könsmönster. Moderna byråer inser också vikten av olika attraktiva karriärvägar - för olika personligheter och olika skeenden i livet. Karriärvägar utan ”Up or Out” - som du inte är inlåst på utan precis som på ”vanliga företag” kan växla upp eller ner ifrån.

Så varför rekryteras då inte fler kvinnor och moderna män som delägare och chefer? Vi är många i branschen som inte vill något hellre. Våra klienter och vi skriker efter fler kvinnliga skarpa seniora experter, chefer och delägare. Men vi brottas med tidigare bilder av byråarbete som har placerats på mångas näthinnor - trots att vi arbetar varje dag för att sudda bort dem.

Det är nu dags för oss att välja att inte vara gnälliga och inte ge upp. Utan istället marknadsföra vilket fantastiskt yrke advokatyrket är - fritt, utvecklande stimulerande med fantastiska klienter och uppdrag.

Vi hoppas och tror att ni som växer upp på den nya tidens advokatbyråer ska trivas och stanna. Och att ni jurister som en gång älskade och hade talang för ert arbete på advokatbyrå ska glömma branschens tidigare svek och se hur förändringens vindar blåser in och sakta viskar i vinden: Kom tillbaka. En ny tid är här. Du passar in. Precis som du är.

Agnes Hammarstrand
Delägare och aktiv i ledningen av Delphi Göteborg.
2018 blev hon framröstad till ”Advokaternas  advokat” - den advokat som främst advokater själva skulle anlita i ett affärsjuridiskt ärende.

Platsannonser

Logga in