Finans Debatt

Finansiella marknader i brygga

Taggar i artikeln

Swedbank
Publicerad

Globala börser föll på bred front i förra veckan. Vad kan vi väntas oss framöver? Mattias Isakson och Johannes Bjerner, aktie- och investeringsstrateger på Swedbank, tror inte på en snabb återhämtning.

Många gånger är det skönt när börserna stänger på fredagseftermiddagarna, men anledningarna till det kan vara många. Fredagens stängning innebar i alla fall något av en andhämtning efter vad som i det närmaste får ses som en hel vecka av marknadspanik. Samtliga börser föll kraftigt och vissa dagar kändes det ”skönt” när marknaden ”bara” var ner 2 procent.

Nedgångarna var så kraftiga att vi får blicka tillbaka till finanskrisen 2008 för att ens hitta något som kommer i närheten. Att det inte ens var två veckor sedan Trumps tweet om nya rekordnoteringar på de amerikanska börserna känns overkligt efter veckan som varit. Det är som bekant valår i USA och Trump ser börsen som ett viktigt medel för att visa att det han gör är rätt för den amerikanska ekonomin. Från presidentens håll kan vi med andra ord räkna med alla möjliga utspel och stimulanser för att vända börsen uppåt igen. Lägg därtill den amerikanska centralbanken, som även den har en hel del verktyg i sin arsenal för att stödja såväl den amerikanska ekonomin som de finansiella marknaderna. Om det behövs kommer det alltså att finnas krafter för att driva börsen uppåt igen.

Problemet är dock att rör det sig om en potentiell pandemi så riskerar dessa åtgärder att stå sig kort när det kommer till flera faktorer, bland annat hälsoriskerna för befolkningen. I helgen inträffade det första dödsfallet i USA och amerikanska myndigheter utlyste reseförbud till bland annat Sydkorea och delar av Italien. När omvärldsproblem kommer till USA:s hemmaplan tenderar det att få en långt mycket större påverkan på såväl den genomsnittlige amerikanen som på förvaltare och det allmänna finansiella risksentimentet.

Annons

Utöver det innebär den pågående krisen en dubbel effekt på den globala ekonomin, nämligen både på utbud och efterfrågan. Där det senare bland annat redan visat sig tydligt i form av press på flygbolag, turism, hotell och fraktbolag. Och när det gäller utbudet kommer det påverkas brett på grund av den integrerade situation som råder i världen. När kinesisk tillverkning står still påverkas mängder av fabriker och butiker runt om i världen. I lördags presenterades en första siffra med en extremt tydlig påverkan från corona-viruset, nämligen det kinesiska inköpschefsindexet som rasade ner till en rekordlåg nivå på 35,7. Raset i sig kan inte kan ses som särskilt överraskande då stora delar av fabrikerna har varit stängda under en lång period.

Även om det inte kommer bli samma dramatik på andra håll kommer statistiken bli svagare framöver och ekonomer håller som bäst på och skruvar ner sina prognoser. I ärlighetens namn anser vi dock att dessa nedjusteringar till allra största del bara rör sig om vilda gissningar, den slutgiltiga effekten på ekonomin har ingen någon aning om i nuläget.

Så, frågan kvarstår. Väntar en lång ökenvandring för börserna framöver? Rädslan på aktiemarknaderna kvarstår ofta då riskerna är svåra att kvantifiera, och i detta fall finns inte kompetensen hos de finansiella aktörerna utan snarare hos medicinsk expertis. Detta gör situationen mer komplex och svårare att hantera för de finansiella aktörerna, vilket kan tala för att en väldigt snabb återhämtning sannolikt inte ligger i korten. Men med det sagt, så kan utbrottets utveckling snabbt komma att ändras. Exempelvis kan våren vara en faktor som har en negativ påverkan på viruset eller om något läkemedelsbolag får fram något preparat i närtid. I ett sådant scenario skulle det rådande utbrottet kunna bromsas vid ett hack, om än ganska ordentligt, i kurvan och om några veckor skulle världen kunna vara på väg tillbaka till normaltillstånd. Börskurvorna har redan fått sig ett ordentligt hack, och om det stannar där eller om en längre nedgång väntar kan bara tiden utvisa.

Annons

Mattias Isakson
Aktiestrateg, Swedbank

Johannes Bjerner
Investeringsstrateg, Swedbank

 

Annons

Fotnot: Texten publicerades ursprungligen på Swedbank och sparbankernas marknadsinformationssida Aktiellt under måndagen.

Annons