"Vi möjliggör finansiering för fler som leder till att man kan äga sitt eget boende eller sänka sina månadskostnader." Det skriver Bluesteps vd Björn Lander och förklarar hur. Foto: Emelie Norman (Bluestep)
Debatt

"Bankernas traditionella modeller fungerar bara för vissa"

"Giggare", egenföretagare och frilansare blir allt mer vanliga anställningsformer och det kommer att öka framöver. Men vad händer med dessa moderna människor, som inte får lån för att de inte har en fast anställning?”. Det undrar Bluesteps vd Björn Lander.

Uppdaterad 2019-11-13
Publicerad 2019-11-13

Den senaste tiden har vi sett flertalet artiklar som pratar om de svenska bankerna och deras bolåneräntor. Bostadsmarknaden ser ut att ha återhämtat sig och tagit fart igen.

Låneansökningarna ökar, men samtidigt ökar automatiseringen och digitaliseringen, vilket också gör att det är många som får avslag på sina ansökningar och som då har svårt att komma vidare. I dagens samhälle är det många som inte har de traditionella fasta anställningsformerna, som saknar kredithistorik eller kanske har några betalningsanmärkningar.

En annan orsak kan vara att man är lite äldre, har det relativt gott ekonomisk ställt, men man är pensionerad och har endast pension som inkomst. I den digitala låneprocessen hamnar dessa människor utanför systemet och ges därmed inte möjlighet att låna pengar till att köpa sin egen bostad. De erbjuds inte heller en möjlighet att konsolidera sina gamla lån med höga räntor till ett mer attraktivt erbjudande genom de traditionella bankerna. Bankerna sänker sina listräntor successivt för att attrahera och knyta till sig sina existerande kunder under längre tid. Samtidigt ser vi avslagen på lån öka i vårt samhälle.

Gigs, egenföretagare, frilansjobb, vikarietjänster etc blir allt mer vanliga och det kommer öka framöver. Bankernas traditionella tänkande i det nya moderna samhället fungerar för vissa, men vad händer med dessa moderna människor, som är måna om att göra ett bra jobb, tar sig an projekt selektivt, är duktiga och drivna, men inte får lån för att de inte har en fast anställning?

Vi har identifierat ett behov av lånetjänster till de som oftast får ett nej från bankerna och agerar därmed som ett komplement till de stora traditionella bankerna både i Sverige och Norge, där vi bidrar till en positiv förändring i den personliga ekonomin.

Bluestep möjliggör bostadsköp samt skuldsanering för kunder med bra kreditvärdighet genom lån, när de traditionella bankerna säger nej. Våra kredithandläggare försöker alltid säkerställa att det finns möjlighet för kunden att betala både räntor såväl som amorteringar som överenskommet vid avtalets början (Bedömningen sker med hjälp av en så kallad ”kvar att leva på kalkyl”).

Vårt engagemang bidrar till individers ekonomiska samhörighet i dagens samhälle. Vi engagerar oss och tar oss tiden att titta på framtidsutsikter för privat personer, istället för att blankt säga nej när modeller som vilar på individens historik inte riktigt kan berätta hela historien. Ibland behöver även vi säga nej, men då rekommenderar vi åtgärder som krävs för att det ska fungera vid ett senare tillfälle, så att den privata ekonomin förbättras.

Den personliga touchen är enormt viktig. Det krävs mer handpåläggning och personligt engagemang, men med detta möjliggör vi finansiering för fler som leder till att man kan äga sitt eget boende eller sänka sina månadskostnader.

Bolån med attraktiva räntor finns med andra ord inte tillgängliga för alla, men vi finns där som ett komplement och kan bidra med ekonomisk trygghet till fler.

Björn Lander,vd, Bluestep Bank.

Så bidrar du till debatten

Vill du också skriva en debattartikel för publicering på Realtid? Skicka in ditt debattförslag som rör vårt bevakningsområde; kapitalmarknad, finansiering, strategiarbete och fondförvaltning till opinion@realtidmedia.se Texten ska vara 3 500 tecken lång, inklusive blanksteg. Det går bra att skicka in färdiga texter eller idéer på ämnen du skulle vilja skriva om. Läs gärna vår guide om hur du skriver en debattartike

Platsannonser