Finans Debatt

Bankernas roll är att undvika kreditförluster

Taggar i artikeln

SCB
Publicerad

Det är viktigt att komma ihåg att bankerna inte är några välgörenhetsorganisationer. Det skriver Kent Eriksson, professor, avdelningen för bank och finans på KTH, Stockholm.

Realtid.se

I dag kom nya siffror på bankernas utlåning till företag och hushåll för mars 2020. Där visar det sig att bankernas utlåning till företag och hushåll ökar med över 5 procent. Ökningen är störst till företagen. Det här visar att bankerna stödjer sina kunder genom att låna ut pengar till dem nu när krisen har slagit till.

Coronakrisen har en stark negativ effekt på vår ekonomi och konjunkturinstitutets siffror visar att läget kommer att bli värre än under finanskrisen 2009. Att bankerna i det svåra läget ökar sin utlåning visar att de tar ansvar för kunderna och för samhällsutvecklingen?

För staten är bankernas ökade utlåning glädjande, eftersom staten använder sig av banksystemet för att stödja företag med lån, så att företagen kan ta sig igenom krisen. Finansministern har tidigare talat om att bankerna måste ta sitt ansvar, och siffrorna visar nu att bankerna gör det.

Annons

Detaljerad information om ökningen i utlåning fås i bankernas kvartalsrapporter, som nyligen har publicerats. Exempelvis så går det att se i Swedbanks rapport att de ökar utlåning till privatpersoner och hushåll. Swedbank ökar också utlåningen till de företag som har det svårt nu, som företag inom handel, hotell, fastigheter, bygg och tillverkningsindustri. Swedbank stödjer alltså sina kunder och det gör de andra bankerna också med sina kunder.

Bankerna lånar gärna ut pengar så länge det finns en långsiktigt bärkraftig ekonomi hos kunderna, men det är viktigt att komma ihåg att bankerna inte är några välgörenhetsorganisationer. Tvärtom, så är bankernas roll i samhällsekonomin att själva tjäna pengar och att undvika kreditförluster. Om företagen och hushållen inte har en långsiktigt bärkraftig ekonomi så kan det bli så att de inte längre kan betala ränta till banken, och i värsta fall sa har de inte heller möjlighet att betala tillbaks lånen.    

Just kreditförluster är ett stort orosmoln för bankerna framöver. Redan nu har bankerna gjort reserveringar för kreditförluster som de tror kan komma. De flesta banker har mer än tredubblat sina reserveringar. Det innebär i och för sig inte att bankerna har förlorat pengar, men att de vill lägga undan pengar för att det finns risk att de kan förlora dem.

Annons

Internationellt så är det också så att både banker och många länder har dragit på sig stora skulder. Redan före coronakrisen så varnade Världsbanken för att det aldrig har lånats ut så mycket och så snabbt som nu, och det var som sagt före coronakrisen. Sedan Världsbankens varning har utlåningen accelererat ytterligare. Det finns anledning att oroa sig för världsekonomin och bankernas kreditförluster om den ekonomiska krisen består.

De närmaste månaderna kommer att ge indikationer på hur samhällsekonomin förändras av coronakrisen.

Kent Eriksson
Professor, avdelningen för bank och finans på KTH, Stockholm.

Annons

  

Annons