FinansNyhet

De tio rikaste i världen har fördubblat sin förmögenhet

Elon Musk. Foto: TTElon Musk. Foto: TT
Foto: TT
Publicerad

Pandemin har gjort de mest förmögna personerna i världen dubbelt så rika samtidigt som betydligt fler blivit fattigare.

Finwire/Realtid.se

Enligt statistik från hjälporganisationen Oxfams årliga undersökning har de tio rikaste personerna, varav nio är amerikaner, under pandemin sett sin kombinerade förmögenhet öka från 700 till 1 500 miljarder dollar.

Enligt Forbes har de tio rikaste personerna, den 30 november 2021, sett sina förmögenheter växa med 821 miljarder dollar sedan mars 2020. De tio rikaste männen som listades: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault & familj, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer och Warren Buffet.

Samtidigt har 160 miljoner människor sjunkit i fattigdom jämfört med före pandemin.

Annons

– För att sätta saker i perspektiv så skulle de rikaste, även om de förlorade 99,999 procent av sin förmögenhet, vara fortsatt rikare än 99 procent av alla personer i världen. ”De är nu sex gånger rikare än världens 3,1 miljarder fattigaste människor, säger direktör Gabriela Bucher på Oxfam i ett pressmeddelande.

–Miljardärer har haft en fantastisk pandemi. Centralbankerna har pumpat in biljoner dollar på finansmarknaderna för att rädda ekonomin, men mycket av det har slutat med att få miljardärer att rida på en börsboom. Vacciner var avsedda att få ett slut på denna pandemi, men ändå tillät rika regeringar läkemedelsmiljardärer och monopol att stänga av tillgången till miljarder människor. Resultatet är att all tänkbar ojämlikhet riskerar att öka. Förutsägbarheten i det är sjukt. Konsekvenserna av det dödar, säger Bucher.

Ökningen av förmögenheter har varit starkare sedan covid-19 började än under de senaste fjorton åren. Med 5 biljoner dollar är detta den största ökningen av miljardärs rikedom sedan mätningarna började.

Annons

Oxfam konstaterar också att pandemin har förskjutit jämställdhet mellan könen från 99 år till nu 135 år. Kvinnor förlorade kollektivt 800 miljarder dollar i inkomster 2020, med 13 miljoner färre kvinnor i arbete än under 2019. 252 män har mer förmögenhet än en miljard kvinnor och flickor i Afrika och Latinamerika och Karibien tillsammans.

Oxfam rekommenderar regeringar att snarast ta tillbaka vinsterna av miljardärer genom att permanenta förmögenhets- och kapitalskatter.

Annons