Finans Nyhet

De särskilda investeringarna

Publicerad

Riskkapitalbolaget Segulah är omåttligt populärt bland utländska investerare. Att de svenska institutionella investerarna hållt sig borta bekymrar inte grundaren och nuvarande ordföranden Gabriel Urwitz ett dugg.

Riskkapitalbolaget Segulahs tredje fond stängdes i oktober efter stort intresse. Fonden var då övertecknad fyra gånger.

– Vi har aldrig behövt ’fundraisa’, berättar Gabriel Urwitz på Riskkapitaldagen under tisdagen anordnad av Svenska Riskkapitalföreningen.

Sedan Segulah lanserade sin första fond 1997 har över hundra utländska institutioner hört av sig för att få mer information om Segulah. Men att intresset är stort betyder inte att investeringarna är spikade och klara.

Annons

– Man vet aldrig, de kan säga att de är så intresserade

men sedan plötsligt har något annat dykt upp, säger Gabriel Urwitz.

Enligt honom är det viktigt att hela tiden arbeta med kontakterna, att skapa förtroende och visa hur värde skapas.

Annons

– Jag brukar säga att du ska sälja när du inte har någonting att sälja. På så sätt har du tid att förbereda informationen. Du måste kunna visa var alla siffror kommer ifrån, lägga ned mycket tid på dokumentation. Och vilka konstiga frågor investerarna än ställer så är det viktigt att direkt återkomma med svaren, säger han.

Den övertecknade fonden Segulah III? Gabriel Urwitz och hans kollegor ändrade inte kapitalstorleken utan höll sig till de lite över två miljarder svenska kronor de utgått ifrån. I och med det fick de också chansen att välja bort de flesta investerarna. Några svenska institutionella investerare har de dock aldrig haft möjligheten att välja bort.

– Nej, vi vill ju inte heller ha dem. Vi tyckte vi hade tillräckligt med svenskar i och med familjen Bonnier, familjen Robert af Jochnick och oss själva, säger Gabriel Urwitz till Realtid.se

Annons

Fonden stängdes i oktober, vad händer nu?

– Vi ska investera sakta men säkert. Ett avslut i år räknar vi med åtminstone.

Någon särskild bransch som är intressant?

– Nej, vi är inte branschbundna.

Vad skulle du aldrig investera i?

– Fastigheter, det får vi inte. Inte heller IT eller teknik.

Varför inte då?

– Nä, vi kan det inte.

Segulah, den utvalde…?

– Nej, den utvalde är det inte riktigt. Det betyder snarare utvald, speciell och särskild. Särskilda investeringar, det är det det syftar på.

Segulah

• 1997 startades den första fonden med ett kapital på 200 miljoner kronor. 2000 kom den andra där 850 miljoner investerades. I Segulah III var investerare beredda att gå in med 10 miljarder, Segulah sa nej till 8 av dem.

• Investerarna är till hälften från USA. Resten är från Europa förutom Singapores regering som är den enda asiatiska investeraren.

Annons