Finans Nyhet

”De flesta har inget som helst börsintresse”

Taggar i artikeln

Finans Fintech
Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson blev vänner på en startup-inkubator i Halmstad. Nu driver de spartjänsten Savr som hittills främst lockat kvinnliga användare. Foto: Press & Pixabay (Obs: bilden är ett montage)
Publicerad

Savr vill förenkla för börsnoviser – och erbjuder sparande i Cliens hyllade blandfond. Men fondavgiften är hög. ”Det är oproblematiskt så länge den överavkastar”, hävdar Savrs medgrundare Daniel Aarenstrup.

Daniel Aarenstrup grundade spartjänsten Savr 2016, med vännen och affärskompanjon Hannes Arthursson. Affärsidén: att erbjuda fondsparande för de som är helt ointresserade av att investera på börsen – men som ändå vill lägga undan pengar för framtiden.

Tjänsten släpptes i mars i år och under sommaren tog bolaget in 7 miljoner i en finansieringsrunda.

Nya Savr-användare registrerar sig med bank-id på bolagets webbplats. Därefter tilldeles de ett investeringssparkonto (ISK), en depå för aktie- och fondsparande.

Annons

ISK:t tillhandahålls dock av fondmarknadsplatsen Fondab, ett dotterbolag till MFEX – en plattform för fonddistribution – som i sin tur ägs av Nordic Capital.

– Kunden tar ingen risk genom att välja ett litet techbolag som oss. Vi överlåter hantering av depåer och transaktioner till Fondab som har tunga tillstånd för att få göra det, säger Savr:s vd och medgrundare Daniel Aarenstrup till Realtid.se.

Kundens sparpengar placeras sedan i medelrisk-blandfonden Cliens Mixfond – med innehav i både nordiska aktier och räntor, med fokus på miljö- och hållbarhet. Bland svenska blandfonder har den avkastat mest senaste tio åren, enligt en Sifo/Prospera-undersökning från 2017.

Annons

Savr tar 50 procent i provision från förvaltarbolaget Cliens. Provisionen är baserad på fondens förvaltningsavgift på 1,75 procent. Startupen är redovisar all ersättning och avgifter för kunderna, i enlighet med Mifid2.

Savr har i dag 700 kunder som månatligen sparar i snitt 700 kronor. Kundtillväxten ökar, planenligt, med 30 procent per månad, enligt Daniel Aarenstrup. Typkunden är 25-40 år med genomsnittsinkomst. 60 procent är kvinnor.

Daniel Aarentstrup och Hannes Arthursson fick idén efter att ha märkt ett stort sug efter enkla sparlösningar.

Annons

– Det vi mötte i våra marknadsundersökningar var att många upplevde sparande som komplext och tråkigt. De flesta har inget som helst intresse för börs och aktier. Genomsnittssvensken efterfrågar riktigt enkla och användarvänliga tjänster, säger Daniel Aarenstrup till Realtid.se.

Med inspiration från Spotify och Airbnb ville de skapa ett användarvänligt bankalternativ. Banker rekommenderar, enligt Daniel Aarenstrup, främst egna fondprodukter. Och fond- och aktieutbudet hos onlinebanker är för stort för de flesta, menar han.

Men min bild är att det, med bank-id, är enkelt att öppna ett ISK eller kapitalförsäkring och köpa fonder och aktier hos såväl banker som nätmäklare i dag?

– Jo, men vi såg att många inte ens vet vad ett ISK är för något, säger Daniel Aarenstrup.

Savr vill skala bort valen. Samtidigt har Cliens Mixfond en hög avgift på 1,75 procent – samt en årlig avgift på 1,81 procent.

Varför ska jag välja Cliens Mixfond istället för en blandfond på 0,25 procent (för sådana finns) eller en globalfond med 0,20 i avgift?

– För att den avkastat mest de senaste tio åren av alla [svenskförvaltade] blandfonder med risknivån ”medel”, enligt Sifo, som också utsett Cliens till Sveriges bästa kapitalförvaltare [2017]. Vi sökte också en bred fond för nybörjarspararen och som är mindre volatil än till exempel en Sverigefond med högre risk.

Han tillägger att kunden också slipper kraftiga upp och nedgångar som kan få börsokunniga att sälja av vid fel tillfälle. Har pekar på finanskrisen då Stockholmsbörsen backade 31 procent, medan Cliens Mixfond bara backade med 5,5 procent.

– Dessutom har den goda betyg i miljö och hållbarhet. I våra kund- och marknadsundersökningar ser vi att det finns en stor efterfrågan på hållbart och etiskt sparande, säger Daniel Aarensstrup.

Han anser också att aktiv förvaltning fått oförtjänt dåligt rykte senaste åren och att det blivit ett för stort fokus på fondavgifter.

– Så länge en aktivt förvaltad fond överavkastar, ser jag inga problem. Då kan de få ta 10 procent i avgift om du vill. Säg att en [passiv] indexfond avkastar 5 procent på ett år, medan en aktivt förvaltad avkastar 9 och förvaltaren tar 2 procent i avgift, ja då har du ju kammat hem 7 procent i avkastning, medan den passiva bara gav 5.

Men varför inte komplettera ert utbud med åtminstone en lågprisfond?

– Jo, men vi ska utveckla produkten och komplettera och bredda vårt sparutbud under hösten. Nu har vi börjat med den här lösningen som ger bred exponering mot nordiska aktier och räntor.

Han betonar dock att bolaget främst vill ta bort valmöjligheter kring risknivåer och fondtyper. Samtidigt dyker det upp allt fler autogenererade portföljer som sätts ihop av robotar. Ett sådan spartjänst är Sigmastocks i Göteborg och en annan Lysa i Stockholm. Lysa erbjuder inga fonder med mer än 0,3 procent i avgift. 

Daniel Aarenstrup menar att de har en helt intäktsmodell än Savr. Lysas kunder är generellt kapitalstarkare än Savr:s. Många är affärsjurister och byrådelägare. Något Realtid.se berättat om tidigare.

– Lysa har helt andra kapitalvolymer än vi, vilket skapar en annan typ av intjäningsbas baserad på volym. Det kan inte vi än. Våra 700 användare månadssparar som sagt i snitt 700 kronor.

Så i brist på volym erbjuder ni sparande i dyr blandfond för att skapa intäker?

– Ja, så är det delvis. Men sedan kan man också fråga sig om robotrådgivare är värda sina avgifter på 0,05 eller 0,20 procent. Varför ska jag ens betala en avgift för en robot som ändå bara köper massa indexfonder som man lika gärna kan köpa själv. 

Daniel Aarenstrup menar alltså att det inte finns några garantier för att en robot skulle vara skickligare fondinvesterare än en människa.

– En aktivt förvaltad fond måste dessutom göra skäl för sin avgift och har kanske gjort det i decennier, säger han.

Match.com- och Bookatable-grundare bland Savr-ägarna

I slutet av juli stängde Savr sin andra finansiseringsrunda och reste 7 miljoner kronor (målet var 6).

Investerare var bland andra befintliga ägarna Recapex – ett investeringsbolag som drivs av Johan Siwers, grundare av dejtingsajten Match.com, samt av Niklas Eklund och Christopher Persson – som byggde upp Bookatable.com som såldes till Guide Michelin 2016.

En annan befintlig ägare som också deltog i rundan är Krister Sundling , delägare i corpfinance-firman Sundling Wärn Partners och med en mångårig bakgrund på Goldman och Morgan Stanley i ledande befattningar i London. Han sitter även i Savrs styrelse.

En nytillkommen Savr-finansiär och delägare är Oriflame-arvtagaren Sebastian af Jochnick, son till Robert av Jochnick – som är en av grundarna till det börsnoterade kosmetikabolaget Oriflame. Även Mark Giertz deltog. Han är medgrundare av det numera EQT-delägda it-driftbolaget DGC.

Ytterligare en finansiär är Andreas Grape som också sitter i Savrs styrelse. Andreas Grape är en av medgrundarna till Academic Work och it-konsultbolaget One Agency

Daniel Aarenstrup…

är uppvuxen i Ängelholm, men flyttade till Halmstad för att plugga ekonomi. Han tog dock ingen examen, men blev kvar i tio år i staden, där han startade flera bolag. Det första som 19-åring.

– Jag köpte lastcontainers från Kina med fysiska tavelramar, men som visade digitala bilder. Jag tog ett blancolån och gick till banken med en affärsplan. Jag sålde slut på den första containern och köpte sedan totalt sex till. Jag hittade konceptet när jag sökte produkter och kom in på [kinesiska e-handels- och betaljätten] Alibabas sajt. Man jag får erkänna att jag inte riktigt visste vad jag höll på med, säger Daniel Aarenstrup.

Hans hittills största framgång: träningsappen Virtual Trainer, med ”ett par miljoner användare” och som såldes till nya ägare 2016. Hela exit-kapitalet, som han inte vill kommentera, återinvesterades i Savr.

– Jag har aldrig haft ett eget jobb eller ens satt ihop ett CV och lockades av den entreprenöriella och kreativa friheten. Jag vill satsa på det jag tror på och har lätt att fastna i sådant om intresserar mig.

På en startup-inkubator i Halmstad lärde han känna sin affärskompanjon Hannes Arthursson. 2015 flyttade de till Stockholm för att satsa på Savr ”för att få närhet till kapital och finanssektorn”.

– Hannes har startat ett it-konsultbolag och är duktig på att bygga digitala produkter. Han har byggt hela Savrs gränssnitt. Jag är mer på affärssidan, så vi kompletterar varandra. 

Annons